Menu

Határtalan kirándulás

2012.08.20.

Immáron második alkalommal kapott támogatást a László Gyula Gimnázium és
Általános Iskola a Bethlen Gábor Alap Bizottság Határtalanul 2012 program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázatán. A program keretében az elkövetkező tanévben Bereg és Máramaros építészeti, néprajzi, természeti kincseivel ismerkedhetnek meg a leendő hetedikesek.

Az elmúlt tanévben egy másik ukrajnai területet fedeztek fel a diákok. A tanulók jártak többek között Tiszaújlakon, Salánkon, Csetfalván és Beregszászon, a munkácsi várban, Beregszentmiklóson április 28-30. között. Megkoszorúzták a Vereckei hágónál a honfoglalás emlékművét, és ellátogattak Szolyvára, ahol megismerkedhettek a II. világháború utáni málenkij robotra elhurcoltak történetével, majd Kisszelmencen, Szerednyén, Nevickén, Ungváron át vezetett az útjuk hazáig.
– Az iskola Szülői Szervezete februári ülésén hirdetett meg egy könyvgyűjtést, melyet a nagydoronyi iskolának szántunk. A kiutazásunk időpontja azonban iskolai szünetre esett, így végül a számunkra szállást adó Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak adtuk át a könyveket. A gyűjtés során olyan mennyiségű könyvet hoztak be diákjaink és a szülők, hogy nem tudtunk mindent kivinni Kárpátaljára. – Elhatároztuk, hogy ha a következő tanévben is utazhatunk, akkor mindenképpen kijuttatjuk a könyveket. A gyermekotthon lelkésznője nagyon örült az adománynak, mivel most alakítják ki a könyvtárat az otthonban – mondta Backné Kremm Andrea, az újpalotai iskola igazgatónője.
A háromnapos kirándulásra így emlékszik vissza Meleg Veronika hetedik osztályos diák.
– Az utolsó este alakult ki bennem egy érzés, melyet még sosem éreztem. Látva az otthonban nevelt gyermekeket, eszembe jutott a saját és társaim élete is. A legtöbb dolog az égből pottyan az ölünkbe, míg ők már 12-13 éves korukra több szenvedésen mentek át, mint bármely felnőtt egész élete során. Mindvégig, míg ott voltunk, a gyerekek gondtalan tekintettel és széles mosollyal az arcukon járkáltak az otthon területén. Sokan közeli kapcsolatba kerültünk legtöbbjükkel.
Rettentő barátságosak, vendégszeretőek voltak velünk. Örökké a szívembe zárom őket és a kedvességüket.
Az előttünk álló tanévben hasonló élményekben lehet része a hetedikeseknek. Az oktatási intézmény a következő programra mintegy 1,8 millió forint támogatást nyert el.