Menu

Határok nélkül

2009.05.24.

A Pestújhelyi Napok programsorozatában idén már negyedik alkalommal volt a Határtalan Civil Nap rendezvénye, melyen valóban határok nélkül beszélgettek a jelenlévők a civileket foglalkoztató kérdésekről, és tapasztalatot cseréltek.

Az idei egynapos programra ugyan a határon túlról is érkeztek volna résztvevők, ám, ha onnan nem is, de a kerületünk határain túlról: Egerből, Füzesabonyból itt voltak a civilek.
A Civitalis Egyesület és a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület: „Közösségi civilek, civil közösségek” c. közös rendezvényének a célja volt, hogy olyan – más országokban már jól működő –lehetőségeket lássanak a résztvevők, amelyek a civilek és a vállalkozói szervezetek kapcsolatát is erősíteni tudják. Ezt az ún. közösségi alapítványi működési formát a határon túl, pl. Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban, Csehországban már alkalmazzák, ám itthon erre eddig még nincs példa.
Amint a rendezvényen az egri résztvevők elmondták, ők dolgoznak egy ilyen közösségi alapítványi formán, melyhez egyik közalapítványuk a partner.
Szintén a témához kapcsolódott a füzesabonyi résztvevők tájékoztatása. Náluk ugyanis kistérségi tanács működik, ami szintén azt mutatta be, hogyan tudnak a civil szervezetek és a vállalkozások együttműködni. Miközben a vállalkozások támogatják a helyi civil programokat, a civil szervezetek továbbképzést tartanak a számukra.
Az eredetileg tervezett újhelyiek találkozójára ugyan nem került sor, mivel Sátoraljaújhely és a kárpátaljai Tiszaújhely is lemondta a részvételt a programon, így Pestújhely az elmúlt százéves történetének egy-egy szeletét jobban bemutathatta a jelenlévőknek, valamint az egri vendégek a saját rendezvényük: az Eger ünnepének részleteivel ismertették meg a Határtalan Civil Nap résztvevőit. Az egriek pedig ajándékkal is kedveskedtek a centenáriumát ünneplő pestújhelyi civileknek: a szeptember 11-i rendezvényükre meghívták őket.
Az újhelyiek ugyan nem tarthatták meg találkozójukat, ám a résztvevők egy játékos totót tölthettek ki, melynek kérdései a három Újhely elnevezésű település, településrész történetéről szólt. A legjobbak pedig az Európa Ház ajándékait vehették át.