Menu

Hatalmas lépés a XV. kerületiek egészsége érdekében

2020.09.03.

Átadták az önkormányzati forrásból beszerzett CT-gépet a Rákos úti szakrendelőben – évente 12-13 ezer beavatkozást végez majd el a berendezés.

„Használjuk egészséggel!” – mondta Cserdiné Németh Angéla szerda délelőtt a Rákos úti rendelőintézetben tartott kisebb ünnepségen, és ennél aktuálisabb, valósabb nem is lehetet volna ez a sokszor használt, sokszor közhelyes jókívánság. Ezzel a nappal ugyanis munkába állt a Vass László Egészségügyi Intézményben a CT-berendezés – amely a kerületben élők pénzéből a kerületben élők egészségét szolgálja a jövőben.

„Az egyik legfontosabb választási ígéretünk valósult meg ezzel a beruházással. Magyarországon kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések száma, ezért mindenképpen tenni kell a betegségek mielőbbi felismerése, diagnosztizálása érdekében – mondta a polgármester, aki arról is szólt, hogy a XV. kerület vezetése lépéskényszerbe került, mert az állami szervektől nem kapott segítséget ahhoz, hogy az itt élők érdekében többet tegyenek. – Kértük hivatalosan a NEAK-tól [Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő] a többletkapacitást, azt, hogy több kerületi ellátott jusson el CT-vizsgálatokra, de nem fogadták el a kéréseinket. Így saját forrásból kellett beszereznünk ezt a gépet.”

A polgármester emlékeztetett, hogy a berendezés már tavaly munkába állhatott volna – azonban a képviselő-testület fideszes tagjai majdnem egy évig blokkolták a 2019-es önkormányzati költségvetés elfogadását. A választások után azonban az ígéretből tett lett.

A CT-gép azonban nemcsak egy drága műszer megvásárlását jelentette. A műszer beszerzése 114 millió forintba került, a helyiség kialakítására, ahol a gép fog dolgozni, 43,7 millió forintot, a berendezési tárgyakra 1,2 millió forintot kellett fordítani. A CT működtetése évente várhatóan 187 millió forintba fog kerülni (személyi bérek, szervízdíj, csőcsere, szakmai anyagok, takarítás, internet, hulladékdíj, közműdíj). Ezért a pénzért a CT-berendezés várhatóan évente mintegy 8 000 esettel, illetve 12-13 ezer beavatkozással fog működni.

Cserdiné Németh Angéla bejelentette, a kerületben élők, itt bejelentett lakcímmel rendelkezők évente egyszer ingyenesen vehetik majd igénybe a szolgáltatást; annak kidolgozása is folyamatban van, hogy a kerületi intézmények dolgozói kedvezményesen jussanak majd hozzá a vizsgálathoz. Fontos tudni, hogy a kerületiek vizsgálatait nem az állam, a társadalombiztosítás finanszírozza – azt önkormányzati forrásokból kell fedezni.

Buzna Andrea, a Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosa köszönetet mondott az önkormányzatnak a fejlesztésért. Hozzátette, azzal, hogy ilyen berendezés működik a kerületben, jelentősen könnyebbé válnak a jövőben a betegutak.

A polgármester hozzátette: „Nem állunk le”. Vagyis folytatódnak az egészségügyi fejlesztések, mivel minden felmérés, kerületi beszélgetés, tapasztalat azt mutatja, hogy az egészségügy az a terület, ahol a legnagyobb az emberek kiszolgáltatottság, és ahol változásra, fejlesztésre van szükség. Éppen ezért még idén megújul 630 millió forintos költséggel a Hősök útján található rendelő.

(Cs.B.)

Fotók: Vargosz/XV. Média