Menu

Harry Potter Újpalotán

2019.05.31.

Az önkormányzatiságot tanuló varázslótanoncok többsége a játszótér-felújításra szavazott a sportpálya helyett a KÖR-DÖK fórumán.

Utoljára ült össze ebben a tanévben a KÖR-DÖK fóruma a XV. kerületben. A Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) szervezte, önkormányzat támogatta találkozók célja, hogy a helyi ifjúsági szervezeteket, diákönkormányzatokat, ifjúsági szakembereket közelebb hozza egymáshoz. A fórum központi témája ezúttal az önkormányzatiság, az önkormányzatok működése, a meghívott előadó pedig dr. Lamperth Mónika, a XV. kerület jegyzője volt. A zsúfolásig megtelt Kikötő Ifjúsági Közösségi Sziget általános és középiskolás vendégeit, valamint az ifjúsági önkormányzat „öregjeit” Balog Fruzsina GYIÖK-koordinátor és Németh Angéla polgármester köszöntötte. A kerület első embere mesélt a diákoknak arról a már több mint húsz évről is, amelyet először képviselőként, majd alpolgármesterként, 2018 szeptemberétől pedig polgármesterként dolgozott végig eddig a XV. kerületi önkormányzatnál.

A Roxfortnak játszótér kell 

A szót ezután a meghívott előadó, dr. Lamperth Mónika vette át, aki egy oldott hangulatú, interaktív előadásban mutatta be a gyerekeknek az önkormányzatok feladatait, a hivatalok munkáját, a képviselő-testületek működését, a döntések meghozatalának és végrehajtásának mechanizmusát. A diákok el is játszhatták mindezt: a Harry Potter-könyvekből ismert Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola házainak színeiben egy „képviselő-testületi” ülésen határozhattak egy rossz állapotú játszótér sorsáról. Az ülés pontosan úgy zajlott, ahogyan a valóságban, a „polgármester” előterjesztette javaslatát, a polgármester-párti és ellenzéki „képviselők” pedig kérdeztettek, érvelhettek, javasolhattak, vitatkozhattak, majd szavazással dönthettek arról, hogy a játszótér megújuljon-e, vagy a helyére épüljön egy modern sportpálya. (A „testület” végül jelentős többséggel, néhány ellenzéki „nem” szavazat és egy tartózkodás mellett a játszótér alapos felújítása mellett döntött.)

Barátok Bernecebarátiban

A fórum zárásaként Kormos Adrienn ifjúsági referens arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy idén először a kerületi iskolák is képviseltethetik magukat négy-négy fővel a bernecebaráti nemzetközi ifjúsági táborban, ahol a testvérvárosokból érkezett diákokkal tölthetnek majd el egy-egy hetet július elején, illetve végén. (Költségvetés híján az idei tábor megszervezése sokáig kérdéses volt, ám Németh Angéla polgármester megtalálta a megoldást arra, hogy ne szakadjon meg a hosszú évek hagyománya, és a tábor idén is megrendezhető legyen, a részvétel pedig a gyerekeknek továbbra sem kerül semmibe.)