Menu

Harminc éves az égető

2012.10.26.

A közelmúltban jubileumi ünnepség helyszíne volt a rákospalotai hulladékhasznosító mű. Tarlós István főpolgármester és dr. György István főpolgármester-helyettes Szarvas Ferencnek, a Budapest Városüzemeltetési Központ Zrt. új vezérigazgatójának társaságában ellátogatott az idén harminc esztendős égetőbe.

A hulladékhasznosítót (egyszerűbb nevén HUHA-t) 1982. május 28-án nyitották meg. A létesítmény megálmodója dr. Hajdú György volt, aki előbb a Fővárosi Köztisztasági Hivatalt, majd a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t is irányította.
– Az eredeti terv az volt, hogy a fővárosnak ezen a részén ipari parkot létesítenek – mondta Sámson László, a HUHA jelenlegi igazgatója. – A hulladékhasznosítót azzal a céllal építették, hogy energiát termeljen majd a park számára. Ez azonban sosem épült meg, helyette az energiát a káposztásmegyeri lakótelep kapja.
A rákospalotai létesítmény a Főtáv éves hőigényének 4 százalékát biztosítja. Az igazgató elmondta, hogy a szakemberek azon dolgoznak, miként lehetne ezt az arányt növelni. Amennyiben ez sikerülne, akkor a jövőben nemcsak az újpesti, hanem az újpalotai lakótelep fűtését is biztosíthatnák.
A hulladékégetőt története során kétszer újították fel. Először 1989–91 között kényszerből, mert a csehszlovák gyártmányú kazánok sorra meghibásodtak. Másodszor pedig 2002–2005 között, amikor a létesítményt már az uniós szabványoknak megfelelő füstgáztisztítóval szerelték fel.
– A közelmúltban az amerikaiak egy filmgyárat építettek a szomszédunkban. Róluk köztudott, hogy nagyon igényesek a környezetükre. Mielőtt ezt a telket megvásárolták volna, aprólékosan minden mérést elvégeztek, és mivel mindent rendben találtak, megépítették a filmgyárat. Ez mindent elárul a hulladékhasznosító működéséről.
A 30 esztendős HUHAban a főváros lakossági hulladékának 60 százalékát hasznosítják. A négy kazánban éves szinten 410 ezer tonna hulladékot égetnek el. Ezt követően a visszamaradt égéstermékből kiválasztják a vasat – évente hatezer tonnát – majd a környezetre ártalmatlan salakanyagot a dunakeszi lerakóba szállítják. A rendszer önfenntartó, a kazánok működését az égetés során keletkezett energia biztosítja. Nem elhanyagolandó az sem, hogy a rákospalotai létesítmény generációknak ad munkát. Még ma is sokan dolgoznak itt azok közül, akik már harminc éve is itt voltak, és ahelyett, hogy más munkahelyet kerestek volna, inkább a családtagjaikat, utódaikat is idehozták.