Menu

A legmagasabb, harmadfokú hőségriadót adta ki az országos tisztifőorvos péntek éjfélig

2021.07.26.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban is tartós hőség várható.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. július 26-án (hétfő) 12:00 órától július 30. (péntek) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki.

 

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!  Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

 

A Palota-15 Nonprofit Kft. munkatársai a megszokott helyeken vizet osztanak reggel 8 órától.

  • az Újpalotai piacnál kedd, szerda, csütörtök, péntek napközben 10 óra és 15 óra között.
  • a Rákos úti szakrendelőnél kedd, szerda, csütörtök oltó napok így az oltási rendhez igazodva, a pénteki napon a megszokottak szerint 10 óra és 15 óra között.

A hőségriasztás esetén az ajánlások között szerepel az, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben. Ezért a Fővárosi Katasztrófavédelem ilyenkor közzéteszi a budapesti klimatizált helyiségek listáját.(A teljes felsorolás itt található.)

A XV. kerületi helyszínek:

  • Kerületi önkormányzat ügyfélszolgálata, 1153 Budapest kerület, Bocskai utca 1-3.
  • Budai II. László Stadion, 1152 Budapest kerület, Széchenyi tér 8-10.
  • Csokonai Kulturális Központ, 1153 Budapest kerület, Eötvös 64-66.
  • Újpalotai Szabadidő Központ (Csokonai Kulturális és Sportközpont), 1157 Budapest kerület, Zsókavár utca 2.
  • Pestújhelyi Közösségi Ház (Csokonai Kulturális és Sportközpont), 1158 Budapest kerület, Szűcs István utca 45.
  • Szabó Ervin Könyvtár, 1157 Budapest kerület, Zsókavár utca 28.
  • Kerületi hivatal ügyfélszolgálata, 1145 Budapest kerület, Bácska utca 14.
  • Pólus Center, 1152 Budapest kerület, Szentmihályi út 131.
  • ASIA Center, 1152 Budapest kerület, Szentmihályi út 169.
  • China Mart, 1152 Budapest kerület, Szentmihályi út 171.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

 

Orvosmeteorológiai témakörben további információért a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóügyeletét hívhatja a 06 30 535 0505-as számon, tűzvédelmi témakörben pedig Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620 669 36 13-as számon.

 

 

(D.I.)