Menu

Hangversennyel emlékeztek Hubayra

2008.09.24.

A Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jubileumi hangversenysorozattal ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Ennek záróakkordja szeptember 19-án volt, amikor nemcsak hangverseny, hanem Hubay Jenő hegedűművész, zeneszerző emléke előtti főhajtás keretében koszorúzás is várta az érdeklődőket az országban egyedüliként a nevét viselő téren, valamint az oktatási intézményben található emléktáblánál.

A koncert időpontja majdnem egybeesett a névadó, Hubay Jenő születésének 150.évfordulójával. Ő ugyanis 1858.szeptember 15-én született. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Bocskai utcában található intézmény a világon az egyetlen közintézmény, amely a Zeneakadémia rektorának, világhírű hegedűművészének a nevét viseli.
A koszorúzás során a Hubay Zeneiskola fúvószenekara működött közre, míg rövid beszédben Hajdu László polgármester szólt a megemlékezőkhöz. Az önkormányzat koszorúja mellett Mladen Conka, a hovátországi testvérváros Donji Kraljavec polgármestere, valamint Miljeno Horvat, a horvátországi fúvószenekar vezetője helyzete el a megemlékezés koszorúját. Rajtuk kívül jelen volt az ünnepségen a bécsi fúvószenekar vezetője is.
A művészeti intézményben Hubay Jenő emlékszobrát koszorúzták meg a megemlékezők, melyet Kőrösy Róbert igazgató ünnepi beszéde előzte meg.
A koszorúzásokat követően emlékhangverseny várta a közönséget, melyen egyrészt Szecsődy Ferenc hegedűművész, a Hubay Társaság elnöke mondott ünnepi beszédet, másrészt olyan verseny győztesek és előadóművészek léptek fel Hubay Jenő, valamint kortársainak és elődjeinek zeneműveinek előadásával, akik jó barátai a zeneiskolának. Így a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar Sebők Irén vezénylete mellett Inhoff Ede trombitaművész, Szabadi Vilmos hegedűművész, Homor Zsuzsanna zongoraművész, Nagy Ágnes brácsaművész, a III. Országos Zathureczky Hegedű Verseny győztesei Langer Ágnes és Laskay Zsuzsa, a IV. Banda Ede Fővárosi Gordonka Verseny első helyezettje Lakatos Laura, illetve Kiss Domokos, a Kodály Zoltán Nemzetközi Zongora Verseny második díjasa.
Az ünnepségsorozat azonban ezzel nem ért véget, mivel tavasszal ünnepli a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekara fennállásának 25. évfordulóját.
-Azóta öregbítik a zenészek a kerület és az ország hírnevét. A májusi koncerten Medveczky Ádám fogja vezényelni a zenekart más neves művészek fellépése mellett- mondta Kőrösy Róbert, az intézmény igazgatója.