Menu

Hajrá Pestújhely!

2005.05.25.

Pénteken este Hajrá Pestújhely címmel sporttörténeti kiállítás nyílt a Pestújhelyi Napok keretében a Pestújhelyi Közösségi Házban.
A megnyitón Nagy Edit, a kiállítás rendezője köszöntötte először az érdeklődő közönséget.

-Köszönöm azt a fantasztikus bizalmat, hogy már negyedik éve adják oda emlékeiket, kincseiket nekünk egy kiállítás erejéig: először féltett játékaikat, majd legkedvesebb tárgyaikat kaptuk kölcsön, tavaly bepillanthattunk a családok ünnepeibe. Idén a sporteredményeket, a sportsikereket osztják meg velünk, kaptunk érmeket Önöktől -mondta, majd átadta a szót Báder Györgynek, a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület elnökének, aki a kiállítást a következő szavakkal nyitotta meg:
-Minden sporttársat köszöntök, mert hiszem, hogy mindenki valahol, valamikor a sport jegyében tett. „Ép testben ép lélek”- szól a mondás. Pestújhely pedig rászolgál, hogy ez a mondás jelmondata lehet: Pestújhely sporttörténete majdnem megegyezik Pestújhely történetével szinte évszámra. Alig volt olyan év, amikor valaki ne jelent volna meg valahol a sport területén szép eredménnyel.
Báder György ezután az elmúlt közel egy évszázad pestújhelyi sportembereiről, egyesületeiről, sporttörténetéről szólt: az úszókról, az ökölvívókról, a teniszezőkről, az asztaliteniszezőkről stb., Dalnoki Jenőről, a kerület Díszpolgáráról, a női fociról: a nyolcszoros bajnok Femináról, a Pestújhelyi Pátria Egyesület által felélesztett „PÖSÖC”-ről, annak asztaliteniszezőiről, majd végezetül azt mondta:
-Aki sokat beszél, az keveset mond! Beszéljenek a képek és a kiállított tárgyak!
A megnyitó után Nagy Edit megkérte az egybegyűlteket, hogy a legközelebbi kiállításra már június végétől lehet hozni az anyagokat: Pestújhelyen élő, élt, elszármazott alkotók, tudósok, híres emberek ereklyéit, emlékeit, alkotásait illetve felkérte a jelenlévőket arra, hogy segítsenek a PSC hajdani emlékeinek és adatainak felkutatásában is, melyre most még az „utolsó pillanatban” van lehetőség.
S nézzük, kikre és milyen egyesületekre lehetünk büszkék ezen a kiállításon:
Halász Brigitta, Märtz Tamás, Horváth Árpád, Báder György, Potyondi Barna, Tóth Attila-Engi Klára, Hajdu Imre, Eszenyi István, Gáspár Tamás, Czibik Tamás, Szabó János, Szabó Péter, Seregély Márta, Sonkoly György, Sáfár Szabolcs, Brecher ldikó, Jankovics Péter, Bohanek Balázs, Ancsin János, Kapuszta Csaba, Báder Dezső, Rátkai János, Munkácsi Antónia, Munkácsi István, Venes Emmy, Póta Erzsébet, Konyha Gabriella, Szegedi György, Bezsilla Borbála, Bezsilla László, Koós Jánosné Karády Mária; Hajdu Atlasz, Print Pacle SE, Femina, „PÖSÖC”, Autó Taxi, Höpentő SC.
A kiállítás június 24-ig tekinthető meg.