Menu

Hajdu László polgármester közleménye a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének megtévesztő, valótlan állításaival kapcsolatban

2018.04.26.

Dr. Pintér Gábor képviselő az állampárti sajtóban ma az Önkormányzat vezetését és a személyemet érintő valótlan állításokat tett, amelyek alkalmasak arra, hogy szándékosan és súlyosan megtévesszék a kerület nyilvánosságát.

A Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetője – nyilván a kellő tájékozódás hiányában – mai nyilatkozatában lemondásom megtörténtéről múlt időben beszél. A tény ezzel szemben az, hogy az Országgyűlés május 8-i megalakulását követően 30 napon belül kell megszüntetnem az elnyert parlamenti képviselői és a jelenleg is viselt polgármesteri cím együttes betöltésének összeférhetetlenségét.

Ahogyan ezt már tegnap is tudattam a kerület nyilvánosságával, polgármesteri pozíciómról június elején kívánok lemondani, a lemondásom napjáig hivatalban lévő polgármesterként folytatom a munkát. Lemondásom után időközi polgármester-választás kerül kiírásra, a jogszabályok által előírt módon az azokban foglalt határidőket betartva, legkésőbb az ősz folyamán. Az időközi választás eredményének kihirdetéséig a hatályos törvények alapján Németh Angéla, általános polgármester-helyettes teljes jogkörben gyakorolja majd a polgármesteri jogokat.

Dr. Pintér Gábor mai nyilatkozatában azzal a minden alapot nélkülöző, hamis állítással támadta meg személyemet, miszerint „Interpelláció benyújtását terveztük a két hét múlva esedékes testületi ülésen, ám erre már aligha lesz lehetőségünk, mivel a polgármester elmenekült a számvevőszéki jelentés politikai felelőssége elől”. Frakcióvezető úr sugalmazása szerint tehát olyan furfangosan előrelátó lennék, hogy a számonkérés elől menekülve még arra a kétségbeesett lépésre is képes voltam, hogy az országgyűlési választások egyéni győzteseként jóval több szavazatot kapjak fideszes versenytársamnál.

Mind képviselő urat, mind a Fidesz-KDNP-frakciót szeretném megnyugtatni, nincs okuk az aggodalomra. Hivatalban lévő polgármesterként – akár a következő testületi ülésen is – állok elébe az esetleges interpellációnak. Sem okom, sem szándékom nincs sehová sem „elmenekülni”.

A XV. kerületben élők pontos tájékoztatását szem előtt tartva mind én, mind a Hivatal illetékesei bármikor, a legapróbb részletekbe menően készséggel ismertetjük a nagyobb részt László Tamás, most leköszönő képviselő úr korábbi polgármesteri ciklusának törvényi hiányosságairól és pontatlan, szabálytalan gazdálkodásáról az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által 2014 októberében nyilvánosságra hozott elmarasztaló megállapításokat, illetve az azok orvoslása érdekében időközben megtett intézkedéseinket.

Az ÁSZ napokban közzétett utóellenőrzésében foglalt állításokkal Önkormányzatunk nem ért egyet, ezért további egyeztetéseket kezdeményeztünk az ÁSZ elnökével. Ennek lezárultát követően részletes tájékoztatást adunk a jelentéssel kapcsolatban.

Hajdu László
polgármester