Menu

Hagyományosan találkoztak, énekeltek

2010.05.11.

Idén, május 9-én a Rákospalotai-Újvárosi református templomban került sor a kerületi egyházi kórustalálkozóra, ahol több mint három órán át szállt a dal a gregoriántól a gospelig, majd szeretetvendégséggel és közös beszélgetéssel ért véget.

A program kezdetén a Fuvolazenekar (Horváth Adrienn, Sebők Eszter, Seprényi Barbara, Czendrei Csenge) Illyés Zsuzsanna zenekarvezető irányítása mellett Bach: Air című darabjával köszöntötte a templomot zsúfolásig megtöltő közönséget, majd Simon Emil lelkész néhány gondolatban üdvözölte a jelenlévőket, és elmondta, milyen felemelő alkalom, hogy együtt lehetünk ilyen sokan ezen a rendezvényen.
A program során az 1983 őszén 5 fővel alakult, és ma már a többszöri generációváltást követően igazi kórustagsággal vonult fel a Pestújhelyi Keresztelő Szent János katolikus templom ifjúsági gitáros kórusa dr. Ichnád Sándor vezetésével, akik Taize két műve mellett Sillye Jenő és Dax egy-egy alkotását megelőzően ismeretlen szerző Istenem, Istenem című darabját adták elő.
A közel 70-80 kórusműből álló repertoárjukból harmat (Gounod, Dvorák, Strandsjö) adott elő a találkozón a Rákospalotai baptista felnőtt kórus tagsága Fischerné Bihari Andrea és Károlyi János vezénylete mellett. Szólót énekelt Szabó Levente, majd Kereskényi Péter vezénylete mellett a 20 éve alakult Rákospalotai MÁV telepi Jézus Szíve Kórus mutatott be három kórusművet.
Miután Ponicsán Erzsébet evangélikus lelkész tartott igehirdetés, folytatódott a kórustalálkozó. Először a Rákospalotai baptista ifjúsági kórus, majd Illyés Zsuzsanna vezénylete mellett a Rákospalota-Újvárosi református gyülekezet énekkara adott elő több darabot. Előbbiek Houston és Crouch egy-egy művét, utóbbiak Osváth, Kodály, Schütz egy-egy darabja mellett egy francia karácsonyi éneket mutattak be. Laufer István vezényletével, Bálint Ildikó orgona kísérete mellett Lotti, Croce, Cherubini egy-egy énekét tolmácsolta a Pestújhelyi Keresztelő Szent János katolikus templom felnőtt kórusa, majd a gospel muzsika vette ár a szerepet a templomban. A Rákospalotai MÁV-telep Lumne Christi Gospel Kórus dr. Gergó Lajos vezetésével négy valóban kedves, szívhez szóló dalt tolmácsolt a tőlük megszokott magas színvonalon. Sorrendben: Lea non me, Joy, King Jesus is his name, Get on board címmel hallhattuk a dalokat, majd a program zárását megelőzően Haydn: Légy áldott című művét Illyés Zsuzsanna vezényletével és Borka Zsolt: Mondjuk éneket örömmel! című dalát dr. Gergó Lajos vezényletével az összevont kórus szólaltatta meg. A kórustalálkozó csúcspontjaként pedig a közönség és a kórusok közösen fakadtak dalra:
„Jó Atyám imádlak, leteszem életem, úgy szeretlek.
Úr Jézus imádlak, leteszem életem, úgy szeretlek.
Szentlélek úgy várlak, leteszem életem, úgy szeretlek.”- szállt a dal a templomban.