Menu

Hagyományőrző szüreti mulatság

2006.10.15.

Október 7-én ismét a hagyományőrzés központjában érezhette magát az, aki Rákospalotára látogatott. Népviseletes lányok és fiúk, fiákerek, lovak- mind, mind azt mutatta, hogy a Szilas Néptáncegyüttes hagyományos szüreti mulatságán mindenki jól érzi magát.

S itt a peremkerület szélén még léteznek hagyományok, melyeket nem hagynak elveszni az idősebbek, s adják tovább gyerekeiknek, unokáiknak népviseletüket, néptáncukat.
Már délben a fiúk elkezdték összegyűjteni a csikóslányokat két fiákerrel – összesen 18 lányt szedtek össze – akiket egyesével kért ki a házakból a főcsikós, Sallai Károly.
Közben a Karácsony Benő parkban felállított színpadon néptáncbemutatót láthatott a közönség. Fellépett a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja, a Babits Mihály Gimnázium táncosai, a Veresegyházi Bokréták Néptánccsoport, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola néptáncosai Enyingről, a Mogyoródi Karikás Néptánccsoport Hagyományőrző Egyesület tagjai, a Csomádi Nefelejcs Néptánccsoport.
Utolsóként a főcsikóspár (Sallai Károly, Varga Sára), a bíró és a bíróné (Fábián János és Máté Viktória), akiket táncolva fogadott a többi csikóspár.
Ezután a palotai fiatalok léptek színpadra: Toldi Csaba énekével kezdődött a műsor, melyet a palotai legények és fiatal családapák kisszékes tánca követett, majd ezt követően palóc karikázót lehetett látni, melyben részt vett huszonhárom lány és asszony – a csikóslányok, a palotai menyecskék és Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes táncosai. A parkban a program a csikósok táncával zárult, melyet Molnár Sándor tanított be.
Ezután indult el a felvonulási menet Öregfalu utcáin. Legelöl a csikósok lovaikon, őket követte a főcsikóspár Malaky Mihály fiákerén és a bíróék, akiknek a fiákerét Tóth Sándor hajtotta. Őket követte a Merk Péter által hajtott kocsi, melyen a csikóslányok álltak rajta, míg a kiscsikósokat Fekete József vitte pónifogatával. A zenekaros kocsit Mogyoródról Schleisz Rudolf hajtotta és a menetet Háry István lovaskocsija zárta, amelyen a menyecskék álltak.
A menet egészen a Szántóföld úti táborig hajtott, ahol egy igazi szüreti mulatsággal zárult a nap.