Menu

Hagyományok helyben

2010.12.21.

Van, akinek a 13-as szám nem a szerencseszáma, ám az idén 13. születésnapját ünneplő Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes igazán boldog lehet. Hiszen nem múlhat el olyan kerületi ünnep, legyen szó Rákospalotáról, Pestújhelyről, Újpalotáról, ahol ne lépnének fel a tánccsoport tagjai.

Az együttes tagjai amellett, hogy a helyi hagyományokat szeretnék őrizni, az egész Kárpát-medence kultúráját tanulmányozzák, igyekeznek elsajátítani és természetesen a hálás közönség számára közvetíteni.
Így volt ez az elmúlt két hétvégén is, amikor is először egy Adventi jótékonysági koncerten léptek fel több más közreműködővel -Kukely Júlia Liszt-díjas és Melis-díjas operaénekes, a Tavasz Női Kar Murányi Eszter vezényletével, a Hubay Jenő Ifjúsági Vonószenekar Sebők Irén vezényletvel – közösen a táncosok december 12-én, majd egy héttel később Víg esztendő zárórája címmel a néptáncegyüttes karácsonyi műsorát tekinthették meg a Csokonai Művelődési Központba érkezők.
A teltházas előadáson lelkes taps fogadta mind a táncegyüttes gyermek, ifjúsági és felnőtt csoportjainak táncosait, mind a a további közreműködőket: Demeter Johannát, az óbudai Szellő utcai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény diákjai, mnd az élő muzsikát szolgáltató Dűvő Népzenei együttes. Mert természetesen egy igazi hagyományos néptáncokat bemutató csoport táncaihoz a talpalávalót élőben kell húzni.
Az előadás elején Koroknai Tegez Ferenc, a Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség lelkésze mondott igazán szívhezszóló gondolatokat, melynek a fő mondata így szólt: Jó ez a nap! Majd mindezt bővebben is kifejtette, összehasonlította a karácsonyvárást, az otthoni teendők ritnszerű és kevésbé rutinos tevékenységeit a táncosok ma már rutinszerű mozdulataival, melyeket hosszú gyakorlás előzött meg csak úgy, mint az otthoni teendők rutinszerűvé válását. Szívhez szóló gondolatai után pedig a táncosoké lett a főszerep: láthattunk visai pillanatokat, karádi táncokat, belecsöppenhettünk a nagyecsedi mulatságok közepébe, megnézhettük, milyen a szilágysámsoni bornyú vásár, de szucsángi és rábaközi táncokat is roptak a táncosok. Emellett igízi ízes beszéddel hangzott el egy mese a jó Istenről és Szent Péterről. Sőt, a 3 évvel ezelőtt elhunyt Potta Géza abaújszínai prímásól és Dzsuga Géza „Pimasz” brácsásról is megemlékeztek a zenészek.
Igazi karácsonyi hangulatban zárta az évet a Szilas Néptáncegyüttes!
Boldog ünnepeket!