Menu

„Ha kell, harcolok is a bérlakások építéséért”

2020.01.21.

Alpolgármesterként az egészségügy, a kerület szociális problémái, és a lakhatás kérdése tartozik Tóth Veronikához, aki októberben másodszor nyert egyéni képviselői mandátumot. Interjú.

Tóth Veronika

Tóth Veronika

„Embertársainkra való odafigyelés és az egymás iránti tisztelet elnyeri méltó jutalmát” – ez Tóth Veronika hitvallása arról a munkáról, amit most már második ciklusát kezdve egyéni képviselőként, október vége óta pedig alpolgármesterként is végez. Az Újpalotán található 10-es választókerület képviselője, a Mindenki a Tizenötödikért-frakció tagja szerint a bizalmon alapuló kapcsolat kialakításának képessége és a problémaérzékenység az a tulajdonság, amit egy politikustól elvár a választópolgár, amikor a fülke magányában leadja szavazatát.

Hogyan értékeli az októberi választások eredményét?

Rendkívül nehéz, és küzdelmes időszakként jellemezhetem 2019 első tíz hónapját. A választás tétje igen nagy volt. Csak abban bízhattunk, hogy a választók megértik, hogy a Fidesz által gerjesztett viharban a kormánypártiak mennydörgésével szemben mi hozzuk a napsütést. Lejárató villámokat szórtak a postaládákba, és özönvízszerű hazugságokat zúdítottak a lakosság nyakába – abban a hitben, hogy ettől majd mindenki megretten. De elszámították magukat! Mi elűztük a viharfelhőket, és nagy örömünkre minden egyéni körzet megnyerésével sorsdöntő győzelmet arattunk.

Mit tart az elkövetkezendő öt év legfontosabb teendőinek a választókörzetében?

Legelőször szeretném, ha azokat a terveket valósítanánk meg körzetemben, amelyek a 2019-es évből, a költségvetés hiánya miatt, elmaradtak. A Micimackó óvoda és a Kontyfa utcai bölcsőde épületegyüttese még ebben az évben külsőleg is megszépülne, és az udvaron újakkal cserélnénk le az elavult játszóeszközöket. Az Olajág Idősek Otthonától a Kontyfa játszótérig terjedő park megújulása is elengedhetetlen, az utcabútorok is javításra, illetve cserére szorulnak. A fitness park melletti futókör is megérett a felújításra, és meg kell szüntetnünk a használaton kívüli homokozókat, a töredezett betonülőkéket. Parkosítani szeretném a CBA melletti betonbunkert, akadálymentesíteni és javítani a járdákat. Integrálttá varázsolnánk az Olajág melletti játszóteret, hogy az újpalotai mozgáskorlátozott, kerekesszékes gyermekek is tudják használni. Az autósokra is gondolni kell: a zöldfelület károsodása nélkül kellene még bizony parkolókat beszorítanunk az egyre szűkölő lehetőségeink mellett. Mindezeken túl tudom, hogy igen nagy igény van a vásárcsarnok további fejlesztésére is.

Alpolgármesterként Ön szerint melyek a legégetőbb feladatok a kerület egésze számára?

Alpolgármesterként igen nagy terület az, amiért felelős vagyok. Az egészségügy, a kerület szociális problémái, és a lakhatás kérdése, az, amit – Cserdiné Németh Angéla polgármester  egyetértését bírva – felelősségteljesen kell irányítanom. A legégetőbb az egészségügy területén a várólisták visszaszorítása, mely egy CT-gép tavaszi munkába állításával várhatóan már enyhülni is fog. Nagy probléma az orvosi és egészségügyi alkalmazotti létszámhiány, mert a magánszférának és a külföldi munkának igen nagy elszívó hatása van a jövedelmek aránytalansága miatt.

Ugyanakkor a fokozódó megélhetési szegénység a nyugdíjasok és a gyermekes családok körében igen sok szociális probléma forrása. A segélyezési rendszerünket ezért ki kell igazítanunk mindezen negatív hatások tükrében. Amikor már egy mosógépcsere gondot jelent egy családban, az azt jelenti, hogy az emberek nagy része egyik napról a másikra él, és nem képes tartalékot képezni. A legégetőbb probléma a lakhatási válság, ami nemcsak a kerületünkben, hanem országosan is jelen van. Amíg a kormány csak a tulajdonszerzést preferálja, és a bérlakás-programot önkormányzati szinten nem támogatja, addig a fiatalok és a nagycsaládosok lakhatási gondjai nem fognak megoldódni.

Magam részéről teljes mellszélességgel támogatom a bérlakások építését saját, önkormányzati forrásból. Ha kell, harcolok is a bérlakások építéséért, a lakások felújításáért, a fecskelakások kialakításáért, és a használhatatlan, vizes lakások lebontásáért. Az idősek miatt pedig fontos lenne a kerületi nyugdíjasház bővítésének lehetőségét is alaposan megfontolni.

A 10-es választókerületben 46,06 százalékos részvétel mellett Tóth Veronika a voksok 55,93 százalékát szerezte meg. Mögötte Forgács István (Fidesz-KDNP, 35,35 százalék), valamint Nagy Attila (független, 8,63 százalék) végzett.

Fotó: Vargosz/XV. Média