Menu

Gyertyafény, halacskák, koncert
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.09.20.

Kertünnep- ez a száraz tény, de aki a Csokonai Művelődési Házba ellátogatott az elmúlt hét szombatján, saját szemével megtapasztalhatta, hogy ez több volt, mint ünnepség…intim hangulat gyertyafénnyel, hárfaszóval, s némi esőcseppekkel fűszerezve. De így érezhette mindenki jól magát!

Szeptember 16-án és 17-én kétnapos rendezvénysorozattal avatta fel a Csokonai Művelődési Ház a betonudvara helyén pázsittal, fákkal, kerti tóval, s benne halacskákkal beépített igazi kertet.
Szombaton késő délután a gyerekeket kézműves játszóház várta, ahol ar arcfestés mellett csuhébaba-készítést tanulhattak, s mindeközben a Mező együttes tartott számukra gyermektáncházat.
A kertavató koncert este hét órakor vette kezdetét, melyen Bábel Klára hárfaművész csengő-bongó hangú dallamokkal varázslatos hangulatot teremtett. Előadása közben az eső ugyan cseperegni kezdett, de mindez senkit sem zavart. Műsorát követően Tóth Lajos, a ház igazgatója köszöntött mindenkit és mondta el, hogy az egy évvel ezelőtti betonos helyen most egy igazán a koncerteknek megfelelő, s koncertekhez méltó kertben foglalunk helyet. A vezető köszönetet mondott mind az önkormányzatnak, mind Hajdu László polgármesternek, hogy ez az igazi kis csoda megvalósulhatott.
-A kultúrába való befektetés mindig megtérül- mondta válaszul a polgármester. Az elmúlt években az Újpalotai Közösségi Házban, a Pestújhelyi Közösségi Házban és a Csokonai Művelődési Házban megvalósult felújítás több mint száz mill forintba került, de mindehhez szükség volt egy olyan emberre is, mint amilyen Tóth Lajos, aki ugyan időnként kiszívta a véremet, de mindezt a kultúra javára tette- mondta nevetve Hajdu László.
A polgármester beszélt arról is, hogy a tó, a füvesítés, a színházterem újraparkettázása, kamaraszínházi lehetőség kialakítása mind-mind megvalósult- mindez húszmillió forintba került -, s a jövőben is folytatódnak a felújítások. A legközelebb megvalósuló beruházás a Bocskai utcában a zeneiskola végleges helyét nyeri el. Ezen a helyen lesz koncertterem és balett-terem is, s mindez közel négyszáz millió forintba kerül. S most még a Kozák téri Közösségi Ház felújítása várat magára.
– A Csokonai Művelődési Központ a kultúra és a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja, s ha a feltételek adottak, akkor többen látogatnak el a helyszínekre. A befektetett források úgy térülnek meg, hogy Önök ellátogatnak a rendezvényekre. Azt kívánom, hogy minél több ember szeresse a kultúrát, hiszen a kultúrának, a kultúra terjesztésének missziós szerepe van- mondta.
A ház igazgatója és a polgármester pedig külön köszönetet mondott a házban folyó munkálatok kivitelezőjének, Orbán Gyulának.
A program ezután Csellik Gábor zongorajátékával folytatódott, majd épp végszóra kezdett el esni az eső. Így az ünneplés a színházteremben is továbbtartott, ahol a Brillantin együttes táncpartyja várta a nézőket, hallgatókat, táncolni vágyókat.
Vasárnap délelőtt ismét nagy sikert aratott a kicsiny gyermekeknek szóló Zsebi-baba zeneháza, miközben kezdetét vette az Aranyszamár Színház előadása. A művészek a jól ismert mese feldolgozását, a Brémai muzsikusok című darabot adták elő.
Egy másik korosztály számára jelentett örömteli perceket a délutáni nóta és operett műsor, mellyel a kertavató ünnepségsorozat programjai véget értek.

Képes beszámoló