Menu

Gyermeknap a Száraznádban – Németül

2002.07.01.

Június 1-étől a Száraznád Nevelési – Oktatási Központban Gyermeknappal egybekötött Nemzetiségi Fesztivált tartottak. A háromnapos rendezvény első eseménye egy folklór nap volt, amikor is a diákok kézműves és táncházas foglalkozásokon vehettek részt – értékelte a rendezvényt Brazzorottó Jenőné, a házigazda intézmény igazgatónője.

– Ugyanezen a napon nyitottuk meg az „Elődeink élete” című kiállításunkat is, melynek a témája – a tárlat hagyományos népviseleti ruhákból és használati eszközökből állt – kapcsolódott a rendezvény „nemzetiségi szellemiségéhez”. Másnap főleg a gyereknapi eseményeken volt a hangsúly: rengeteg tánc- és játékbemutatóra került sor, és aznap a Kossuth- és a Hartyán Nevelési – Oktatási Központ diákjait is egyaránt a vendégül láthattuk. A rendezvény csúcspontja azonban a harmadik, utolsó nap volt, amikor is a Száraznád hagyományőrző búcsúja a kezdetét vette. Volt itt játékház és vásár, kisvidámpark és kondérban főzött babgulyás, üvegfestés és felfújható légvár a gyerekeknek, valamint, ami a számunkra is a legfontosabb volt: nagyon sokan érdeklődtek az események iránt, és úgy tűnt, hogy az eseményen résztvevőknek egyaránt nagyon jó hangulata volt.
A Száraznád Nevelési – Oktatási Központban ötödik éve működik német nemzetiségi osztály, és a kerületi kisebbségi önkormányzattal, valamint a szintén nemzetiségi osztályokat működtető kerületi iskolákkal mindig is nagyon jó kapcsolatban voltak. Ám az iskola vezetése úgy vélte, hogy bővíthető lenne az a kapcsolatrendszer, amellyel eddig rendelkeztek, ezért jónius első napján az ország számos nemzetiségi iskoláját Újpalotára csábították.
– A szomszédos XIV. kerületi Bolgárkertész Óvodából, valamint a szintén zuglói Móra Ferenc Általános Iskolából egyaránt érkeztek gyerekek – fűzte hozzá az igazgatónő -, akik ráadásul nem üres kézzel jöttek, egy – egy műsor is volt a tarsolyukban, amelyet be is mutattak az újdonsült újpalotai barátaiknak. Hasonlóan szép produkcióval érkeztek Berkenyéről, Ceglédbercelről és Gyönkről az ottani iskolák diákjai.