Menu

Gyermek-és Ifjúsági Kerekasztal
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.10.27.

Néhány nappal ezelőtt igazán érdekes programon vehettek részt a kerületi gyermekvédelmi szakemberek, és az érdeklődő fiatalok. Maga a Gyermek-és Ifjúsági Kerekasztal nemrégiben a helyi gyermek- és ifjúsági feladatok ellátásához szükséges koordinációs rendszer fejlesztése érdekében jött létre.

A megbeszélést dr. Révész Magda, a Fióka Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ vezetője nyitotta meg. Ezt követően a kerületi Drogambulancia koordinátora beszélt munkájukról, tapasztalataikról. Varga Mónika röviden bemutatta az alapítványt, és elmondta, hogy három terület: a droggal, a szexualitás kérdésével, és az önismerettel való foglalkozás áll munkájuk központjában. Tájékoztatást adott a tűcsere programról, ami 1995-ben indult a Nyugati pályaudvar közelében található Lovag utcában, majd 1999-től a Hollán Ernő utcában, illetve évek óta heti két alkalommal a IX. kerületben is működik, és fő célja, hogy a HIV és a hepatitis ne terjedjen tovább. Szót ejtett a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet elterelés programjáról. Véleménye szerint ez nem terápia, hanem egy 6 hónapos beszélgetés, konzultáció. A célja az, hogyha akar, akkor valamilyen változáson keresztül menjen az egyén. A későbbiekben beszélt arról, hogy 2006-ban alakult meg a kerületben a Drogambulancia, amely intézmény összpontosít az intravénás drogfogyasztókra, a marihuána fogyasztókra, és az új kábítószert, a Mefedront használókra. Varga Mónika röviden beszélt a KRONODROG kiállításukról, amely 17 tablóból áll.
Az érdeklődők kérdéseire válaszolva elhangzott, hogy a kiállítás minden évben látható a MUFTI (Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája) Árendás közi épületében, valamint a Rákos úti rendelőben.
A gyerekek nemcsak szülőkkel együtt mehetnek-e be hozzájuk, csupán a TAJ kártyára, a személyi igazolványra, és a lakcímkártyára van szükség, illetve jó, ha előre bejelentkeznek. Beszélt arról, hogy a minták milyen fontosak egy gyermek életében, hogy egy „drogkarrier” akár már 8- 9 éves korban elindul, ezt több kutatás bizonyítja. Így például mintaként szolgál egy gyerek számára az is, ha azt látja, hogy szülei szilveszterkor pezsgőznek, a gyerek belekortyolhat, vagy ha azt látja, hogy ha valaki rosszul érzi magát, akkor rögtön gyógyszert vesz be, mert azzal a gondok enyhíthetők, ha feszült megiszik valamilyen alkoholt stb. Hangsúlyozta a család szerepének fontosságát, a változatos és közös szabadidős programok meglétét.
Varga Mónika tájékoztatást adott arról, hogy hogyan is zajlik náluk a konzultáció. Állapotfelmérő teszttel kezdenek, melynek során rákérdeznek az érintett jogi helyzetére, családjára, arra, hogy dolgozik-e, büntetett-e, vagy van-e folyamatban lévő ügye, valamint rákérdeznek a droghasználatára. A szabályokról is tájékoztatják őket, arról is, hogy pl. a környéken ne használjon szert, ne dobjon el tűt stb.
Szó esett a szülőcsoportokról. Elhangzott, hogy a tűcserések esetében nem jöttek a szülők a csoportba, a fiatalok szülei gyakran nem akarnak csoportba menni, mert nem látják a saját felelősségüket a probléma kialakulásában, illetve megoldásában. A csoportok segítségét inkább a több évtizedes droghasználók szülei veszik igénybe. Varga Mónika három csoportot említett, a Mátrix-ot, Csernus Imre csoportját, illetve a Pusztaházi Ilona-féle csoportot, majd zárásként a Drogambulancia elérhetőségeit ismertette: 1152, Arany János u. 73. Telefonszám: 306-25-84, 0620-9394331
Az október 12-én tartott program a TÁMOP – 5.2.5 – 08/1/2008 – 0063 számú Csomópont Ifjúsági Információs Pont pályázat keretében valósult meg.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló