Menu

Gyerekparadicsom a Zsókavár rendelőben

2011.12.15.

Zenétől és gyerekzsivajtól volt hangos a Zsókavár utcai rendelő december közepén. A korszerű épület várótermének egyik felében gyerekekből és apukákból álló zenekar szórakoztatta a hallgatóságot, a másik, festett üveggel elválasztott részében lufikkal játszottak önfeledten a csemeték. Az utcáról benéző emberek azt gondolhatták, hogy gyerekzsúrt tartanak az épületben. Pedig nem ez történt, nagyon is komoly dolgokról esett szó, a gyerekorvosok által létrehozott Zsókavár a Gyermekeink Egészségéért Alapítványt készültek bemutatni a szakemberek.

A Hubay Jenő Zeneiskola növendékeinek, valamint a dunakeszi Farkas Ferenc Zeneiskola gyermek rézfúvószenekarának jó hangulatú koncertje után, ha csak pár perc erejéig, de komoly dolgokról is szó esett. A gyerekzsivaj mintha lecsendesedett volna, amikor Király Balázs gyermekorvos, az alapítvány egyik alapítója beszélni kezdett a hallgatósághoz.
-A gyerekeket és szüleiket is boldoggá teszi, hogy ilyen környezetben kapnak majd segítséget a gyermekorvosoktól. Az orvosok már három évvel ezelőtt, az uniós pályázati pénz elnyerésekor reménykedtek abban, hogy hamarosan elkezdődik az épület felújítása, és az átépítés után szép környezetben fogadhatják a kicsiket. A beruházás azonban csúszott, és az új kerületvezetés idén augusztusban, a tervek újbóli elkészítése után tudta csak elkezdeni az átépítési munkát, amit nagyon hamar be is fejezett a kivitelező. -Olyan színvonalas egészségügyi intézményt kapnak vissza az orvosok, amelyről álmodni sem mertek – hangsúlyozta Király Balázs. A korszerű rendelőben pedig, az alapítvány támogatásával, műszerekkel jól felszerelt, modern gyermekgyógyászati rendelést szeretnének működtetni. Az alapellátásában lényeges változás, hogy az orvosok nemcsak megállapítják a betegséget, hanem egyszerűbb beavatkozásokat, kezeléseket helyben elvégeznek. Külön helyiségben, a szakmai protokollokat szigorúan betartva segítenek a kis betegeken, így bizonyos esetekben a kórházi kezelés elkerülhető lehet.
A megelőzést szolgáló szűrővizsgálatok egy részét szintén helyben szeretnék megoldani, az ilyen vizsgálatokat eleinte havi rendszerességgel végeznék a rendelőbe hívott szakorvosok.
Képzéseket is szerveznek a szülőknek, az első kurzuson az újraélesztést tanulhatják meg a résztvevők. Továbbá szeretnék, ha a mamák a szülésre is felkészülnének, és a papákkal együtt megismernék az első gyermekévek nehézségeit, a kicsi gondozásával járó feladatokat.
Az alapítványt létrehozó orvosok azt is tervbe vették, hogy bekapcsolódnak az orvoskollégák továbbképzésébe, és szeretnék, ha főiskolások és egyetemisták is jönnének szakmai gyakorlatra a rendelőbe.
Miután Király Balázs befejezte beszédét, ismét a zenészpalántáké volt a főszerep, majd Jordán Adél három színész kollégájával együtt gyermekverssel, mesével szórakoztatta a kicsiket és nagyokat. A lufiért rajongó csemeték pedig áhítattal hallgatták a történeteket, és közben rendületlenül húzogatták az elszállni készülő léggömbök madzagját.