Menu

Gyerekek, versek, festmények
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.02.10.

A Krúdy Irodalmi Kör legutóbbi találkozójának vendége a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai könyvtárában Koncz Eta festőművész valamint Lajtai Gábor költő volt, a házigazda szerepét a hagyományoknak megfelelően Kanizsa József, író, költő töltötte be.

A hagyományos író-olvasó találkozótól teljes mértékben eltért ez az összejövetel, hiszen a felnőttek mellett sok-sok gyermek is érdeklődve, szinte tátott szájjal hallgatta a verseket, illetve nézte meg a falakon található szebbnél szebb festményeket.
Először Koncz Eta kiállítását nyitotta meg a házigazda, aki elmondta a festőművésznőről, hogy szinte a rajongásig kedveli a tájfestészetet- különösen az alföldi tájat, s nem véletlenül láthatóak a vásznon az évszakok pompázatos színekben. Emellett a portréfestészet egy-egy alkotása is felbukkan a művészetében. Koncz Eta tagja a Művészetbarátok Egyesületének, a Független Magyar Szalonnak, s alkotásai nemcsak hazánkban, hanem külföldön is megtalálhatóak, így az Egyesült Államokban, Németországban, Csehországban, Ausztriában, Szerbiában, Svájcban, Japánban. A művésznő Gádor Emil tanítványaként szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskolán. A Krúdy Kör pedig munkásságát két évvel ezelőtt Krúdy Emlékéremmel ismerte el.
A képzőművészet felől ezután az irodalomművészet felé terelődött a szó, s Lajtai Gábor költőt mutatta be Kanizsa József.
A napokban a születésnapját ünneplő költőről megtudhatta a közönség, hogy Budapesten él, Pécsett szerzett a művelődésszervező szakon diplomát, dolgozott könyvkiadóknál, a Rákoscsabai Közösségi Házban s 1986-ban jelentek meg első publikációi diáklapokban, majd azt követően folyamatosan megtalálhatóak művei folyóiratokban, antológiákban. Hangja több rádióban hallható (Fiksz Rádió, Fúzió Rádió) S mindemellett a Napszél Kulturális Egyesület és a NapSziget Művészetekért Alapítvány elnöke, 2000-ben megalapította a NapSziget a művészetekért c. művészeti, kulturális folyóiratot. A folyóirat munkatársai és leendő munkatársai, alkotói minden hónapban egyszer jönnek össze a Bazilika közelében található egyik kávézóban.
A két költő az összejövetelen váltva olvasott fel gyerekverset, majd a felnőtteknek szóló sorokat, melyeket a közönség minden tagja élvezettel hallgatott.
A program végén pedig a gyerekek kérdezhettek, s kérdeztek is…sokat, majd az egyik kisfiú egy mesét mondott el, egy kislány pedig egy kedves verset szavalt el, melyet az osztálytársnőjéről írt.

Kapcsolódó cikkek:

Képes beszámoló