Menu

Grafikák, rajzok, rézkarcok, akvarellek

2007.05.31.

Dr. Feledy Balázs művészeti író lassan már rákospalotainak vallhatná magát, hiszen számtalan kerületi-, illetve a kerületben kiállító művész kéri fel, hogy egy-egy kiállítását megnyissa. Így volt mindez ezen a héten is, amikor Vályi Csaba festőművész tárlatához fűzött néhány gondolatot.

A Csokonai Művelődési Házban látható kiállítás rendezője Ferk Ilona elmondta, hogy az évad kezdetén egy pedagóguscsoport mutatkozott be ezen a helyen, míg az utolsó kiállításon ismét egy pedagógus, Vályi Csaba alkotásai láthatóak.
Feledy Balázs nyitó gondolataiban kiemelte, hogy a jelenlévők egy nagy része rajztanár, így igazán otthon érezheti magát a művész.
-2005. szeptemberében a FSZEK Kőbányai Könyvtárának Artotékájában nyitottam meg Vályi Csaba első önálló kiállítását, melyet azóta számos követett. Ekkorra már 35 éves rajz- és művészettanári múlt állt mögötte, s ebből az utolsó hét évben a Fazekas Mihály Gimnáziumban tanított. Kollektív kiállításon számos alkalommal szerepelt műveivel, ám az önálló kiállításra 2005-ig kellett várni- mondta a művészeti író, majd arról beszélt, hogy Vályi Csaba egy igazi budai polgár, aki a Toldy Gimnáziumban érettségizett, s többek között Molnár C. Pál volt a tanára. 1956-61 között olyan tanárok keze között nőtt fel, mint például Kmetty János, Hincz Gyula, Domanovszky Endre. Két évig Kmetty foglalkozott vele, s ez az időszak mély nyomot hagyott benne. 45 éve van a pályán.
-Szemléleti és technológiai változatosság jellemző művészetére. Egy igazi művészeti ezermester: realista, szürrealista festő. Egy igazán sajátos, különleges grafikai alkotást hoz létre a hidegtű a használatával, a borzolással és a dombornyomat készítésének ötvözésével. Mindez együtt egy konstruktív és organikus jelleget hoz létre. Az ő műhelye egy összetett művészi műhely. Művészetén egy igazi humanista szemlélet húzódik végig. A most 70 éves művészt ezzel a szép kiállítással köszöntjük!- mondta Feledy Balázs, majd hivatalosan is megnyitotta kiállítást, amely június 18-ig tekinthető meg.