Menu

Graffitikről szakértőtől

2006.04.12.

Csütörtökön délután Hajdu József Ferenc fotóművész, nyugalmazott főiskolai adjunktus diákok számára kötetlen szakmai beszélgetést, tárlatvezetést tartott „A művészi graffiti” című kiállításán, az Újpalotai Közösségi Házban.

Sajnos, csak a Hartyán NOK diákjai Gulyás Gabi tanárnő vezetésével és néhány más érdeklődő látogatott el ezen a délutánon a helyszínre, akik viszont érdeklődéssel hallgatták a szakértő kalauzolását.
A kiállítás március 21-től volt látható, s a megnyitóján Adorján Gábor graffiti művész is megmutatta a nyilvánosság előtt, hogy igenis létezik művészi graffiti.
-Sokan úgy gondolják, hogy egy tiltott tevékenységet végeznek, pedig tudni kell, hogy lehet legálisan is mindezt tenni- mondta Hajdu J. Ferenc. Amint az előadáson is elhangzott, az önkormányzatok jelölik ki, engedélyezik, hogy hol lehet mindezt a művészi tevékenységet végezni: a „legálfalakon”.
Az adjunktus bemutatta a diákoknak a graffiti típusait is: így megismerhettük a betűfestészetet, s megtudhattuk, hogy az igazi graffiti művészet a fej- és arcábrázolásoknál kezdődik, s van, hogy a művész 32 színnel írja fel a nevét az alkotásra.
-Ma már vászonra is fújnak az igazi művészek, s sokan mindezt megrendelésre teszik – hangzott el. Fény derült arra is, hogy a magyar graffiti deréktól felfele ábrázol általában, s hogy léteznek mesefigurákat ábrázoló graffitik is, melyek a gyerekek lelkivilágára hat jól.
-Sokkal jobb például egy orvosi rendelőben színes falak között várakozni az orvosra egy gyerekkel, mint a puszta fehér falakat bámulni. Ugyanígy megrendelésre készülnek a reklámgraffitik is pl. egy lakásbelső, egy vendéglátó hely belső falainak festése, de akár egy tűzfal befújása is.
Az előadást követően a jelenlévő diákok is megmutatták, megmutathatták saját műveiket a fotóművésznek, aki rögtön értékelte is azokat, s több gyermeket arra biztatott, hogy folytassa munkáját.
Hajdu J. Ferenc immáron a harmadik – graffitivel foglalkozó – könyvén dolgozik, amely segítséget nyújthat a művészi garffitivel foglalkozók számára, ám a kiadáshoz a megfelelő szponzort még várja. Talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy milyen sok hely, fal, kerítés van, amelyet művészi graffitivel legálisan szebbé, a környezetébe illeszkedővé tenni.

Kapcsolódó cikkek:

Képes beszámoló