Menu

Gondoskodnak a madarakról

2012.11.25.

Idén első alkalommal hirdetett madáretető-készítő versenyt a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Öko Iskola munkaközössége.

A munkaközösség vezetője, Várhalmi Márta elmondta, hogy az iskola három évvel ezelőtt nyerte el először az Öko címet. Az intézménynek azonban minden tanévben számos feladatot kell teljesítenie ahhoz, hogy ezt a minősítést megőrizhesse, és a harmadik tanévet követően elnyerhesse az örökös Öko Iskola elismerést.
A gyerekek például minden tanteremben három konténerben gyűjtik a különböző alapanyagú hulladékot, de évente kétszer szerveznek papírgyűjtést, és idén októberben pedig madáretetőt készítettek.
– Minden évfolyamról érkezett pályamunka. Megmutattam a gyerekeknek néhány mintát, de az internetről is letölthettek mintákat. Fontos volt, hogy természetbarát, tartós anyagból készüljön az etető, a madarak számára pedig praktikus legyen. A legtöbb etető fából vagy műanyagból készült. A magam részéről az ötliteres mosószeres vagy az egyliteres üdítős flakont, és az egyliteres italos dobozt tartom a legjobbnak erre a célra.
– Az iskola kertjében a fekete rigó és a széncinege is otthon érzi magát. Az etetők az időjárás függvényében november végétől egészen a tavasz kezdetéig, március végéig kint vannak az udvaron. A gyerekek pedig heti váltásban látják el a madarak gondozásával járó feladatokat – mondta Várhalmi Márta.
A madáretető készítő verseny eredményhirdetését lapzártánkkal egy időben tartották.