Menu

Gázálarctól a rádiós navigációig
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.20.

Április 19-én volt a kerületi iskolások számára rendezett polgári védelmi vetélkedő a hagyományoknak megfelelően a Szántóföld úti Sporttelep és Napközis Tábor területén.

A versenyen a kerület három középiskolájának (Károly Róbert Szakközépiskola, Petőfi Sándor Közgazdasági Szakiskola és Gimnázium, Innovációs Szakképző és Továbbképző Iskola Központ) csapatai mellett 16 általános iskolai csapat vett részt- közülük a Kossuth NOK és a László Gyula Gimnázium 3-3 csapattal, a Károly Róbert Általános Iskola, Czabán Általános Iskola és a Szent Korona Általános Iskola 2-2-2 csapattal, míg a Hartyán NOK, Száraznád NOK, Pestújhelyi NOK, Kolozsvár Általános Iskola 1-1-1-1 csapattal állt ki a versenyen.
Miután Ceglédi Zsolt, pv. alezredes, kerületi parancsnok köszöntötte a megjelenteket, az indító állomásról elindultak a csapatok. S hogy milyen feladatokat kellett teljesíteniük a csapattagoknak? Az egészségügyi állomáson a teszt kérdések megválaszolása mellett gyakorlati feladatok vártak a diákokra, míg az RBV állomáson többek között kimenekítési csomagot kellett összeállítaniuk illetve a gázálarcot, védőruhát, s a műszert kellett gyakorlatban alkalmazniuk. A műszaki állomáson dobókörtével gyakorolták a célba dobást, míg a következő megmérettető helyszínen bekötött szemmel kellett a rádió navigációnak megfelelően közlekedniük. Emellett célba lőttek a csapattagok puttony fecskendővel, illetve számtalan témakörben ( környezetvédelem, közismeret, katasztrófavédelem, tűzoltás) tesztet oldottak meg. Versenyen kívül kerékpárral közlekedési ügyességi versenyen vettek részt az ügyesebb tanulók illetve a XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével tesztet is megoldottak.
A helyszínről senki sem távozott üres kézzel: minden csapat kapott ajándékot (DVD lejátszótól kezdve MP3-as lejátszóig számtalan technikai berendezés talált gazdára, illetve sporteszközök pl. tollas ütők) és oklevelet, míg a kategóriák győztesei tortát és kupát is átvehettek.
A díjátadáson részt vett Benkovics Zoltán pv. dandártábornok, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság igazgatója és Tatorján István pv.ezredes a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság igazgató-helyettese. Az okleveleket Lisztes István pv.alezredes a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Védelmi és Hatósági Osztály vezetője adta át, míg az okleveleket dr. Pálinszki Antal alpolgármestertől és Ceglédi Zsolt pv. alezredes, kerületi parancsnoktól vehették át a díjazottak.
A program támogatói voltak: Tesco Global, OVIT, DHL,Molar Chemicals, Medimpex Kereskedelmi Zrtr, Palota Környezetvédelmi Kft, Ferroglobus, Siemens Erőműtechnikai Kft, METRO Áruház, Pólus Center, Medimpex Gyógyszerkereskedelmi Zrt., Billerbeck, Mc’Donalds, Herbe 98 Kft.
A fővárosi megmérettetésre a korosztály-győztes csapatok mehetnek április 25-én, amely a XVIII. kerületi Bókay Kertben lesz. Erre a versenyre az általános iskolások közül a Kossuth NOK I. csapata, míg a középiskolások közül a Károly Róbert Szakközépiskola csapata vívta ki a továbbjutást.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló