Menu

Fővárosi kátyúkban döcög a kerület

2019.01.23.

Budapest egy évtizede nem nyúlt a városrész fővárosi fenntartású útjaihoz, Németh Angéla Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott határozati javaslatai ezen a helyzeten változtatnának.

A XV. kerületi, de fővárosi kezelésben lévő belterületi utak egy részének felújítására nyújtott be határozati javaslatokat a Fővárosi Közgyűlésnek Németh Angéla szerdán. A polgármester indoklásában emlékeztet arra, hogy míg az önkormányzat évről évre jelentős pénzt biztosít az általa fenntartott 70 kilométernyi úthálózat fejlesztésére, és sokszor feladatokat is átvállal a fővárostól, addig az a gyenge minőségű téli kátyúzásokat kivéve lassan egy évtizede nem nyúlt a kezelésében lévő, 52 kilométernyi úthoz, ezért mára sok helyen kritikussá vált a helyzet a XV. kerületben.  Németh Angéla ezért a Fővárosi Közgyűlésnek négy határozati javaslatot nyújott be szerdán, amelyekben a Fővárosi Önkormányzat Tarlós István főpolgármester felügyelete alatt vállalja, hogy:

– felújítja és forgalomtechnikailag átalakítja a Zsókavár és az Erdőkerülő utcát a BKK megbízásából elkészített tervek szerint, biztosítja a pénzt a munkára 2019-es költségvetésében, és május 30-ig megindítja a közbeszerzési eljárást.

– felújítja, forgalomtechnikailag átalakítja a Deák utcát, kialakítja itt a közterületi parkolókat a BKK megbízásából elkészített tervek szerint, biztosítja erre a pénzt 2019-es költségvetésében, és május 30-ig megindítja a közbeszerzést.

– biztosítja 2019-es, 2020-as és 2021-es költségvetésében a forrásokat a Rákos út Illyés Gyula és Wesselényi utca közti szakaszának felújításához és forgalomtechnikai átalakításához, úgy, hogy 2019-ben elkészülhessenek a tervek, 2020 májusában megindulhasson a kivitelező kiválasztása és a közbeszerzés a beruházás első, rá egy évre pedig a második szakaszára.

– elkészíti a terveket a Rákospalotai határút János utca és Késmárk utca közti szakasza, valamit a Késmárk utca felújításához és a csomópont forgalomtechnikai átalakításához, úgy, hogy a forrásokat is biztosítja ehhez 2019-es költségvetésében.

A javaslatcsomagot a testület nem vette napirendre.

A Répszolg figyel

A kerületi utakon egyébként a Répszolg végzi a javításokat. A felmérések szerint január közepén 150-200 négyzetméternyi kátyús útszakasz volt a kerületben – mondta el Demeter János ügyvezető az XVMédiának. A társaság már több, kifejezetten balesetveszélyes úthibát javított ki az úgynevezett hidegaszfaltos módszerrel, többek között az Eötvös utcában és a Mogyoród útján. Ezt követően kezdődhet a kevésbé balesetveszélyes, kisebb kátyúk felszámolása. A Répszolg útellenőre folyamatosan járja a kerület útjait és feljegyzi az úthibákat, de a 06 80 205 062-es telefonszámra érkező lakossági bejelentések alapján is végez útjavításokat a társaság.