Menu

Fővárosi Informatika Alkalmazói Tanulmányi Verseny a Hartyánban

2006.03.30.

Ezen a héten került sor a Hartyán NOK általános iskolai épületében a Fővárosi Informatika Alkalmazói Tanulmányi Versenyre, melyen elsőként Csörgő Mária az intézmény elnök-igazgatója köszöntötte a versenyre érkezett diákokat és pedagógusaikat és néhány szóban tájékoztatást adott az iskolában folyó oktatásról.

Az informatika oktatásról szólva elmondta, hogy bontott csoportban tanítanak. Az intézmény a tavalyi év folyamán mindkét számítógépes terem gépparkját pályázati valamint saját forrásból felújította.
Varga Gábor tanár úr, az FPI munkaközösség-vezetője üdvözlő szavaiban gratulált a versenyzőknek, hogy a fővárosi versenyre eljutottak.
-Szeretném, hogy a hagyományoknak megfelelően a mai nap egy kis ünnep legyen a tanárok számára is, amelyen megismerjük egymás munkáját is.
A verseny több teremben folyt: az egyik helyszínen a grafikai feladatokat végezték a diákok, a másikban az elméleti feladatokat, míg egy külön helyszínen került sor a komplex verseny lebonyolítására.
Varga Gábor a versenyről elmondta, hogy felmenő rendszerben bonyolódik, tehát iskolai szinten indul és fővárosi szinten fejeződik be.
-Egy 3-5 oldalas rajzokkal illusztrált pályamunkát kellett beadnia a diákoknak nevezési feladatként, amit a pedagógusok közösen bírálnak el a mostani forduló során. A gyerekeknek a pályamunkájukat szóban, a gép előtt ülve meg kell védeniük. A százpontos összpontszámból ezzel a feladattal 25 pontot szerezhetnek a versenyzők; 25 pontot kaphatnak az elméleti tudásukra, míg 50 pontot a számítógéppel megoldandó feladatra.
A Hartyánban az 5-6. osztályosok versenyeztek, míg a következő két napon a 7-8. osztályosok a Törökvész úti iskolában négy kategóriában (grafika, szövegszerkesztő, táblázatkezelő, elméleti) mutathatták be tudásukat. A XV. kerületi helyszínre a főváros összes kerületéből több mint hetven diák, míg a háromnapos versenyre összesen 226 gyerek érkezett.
-A verseny maga 15 éves, s sokáig a Törökvész úti iskola adott otthont a versenynek mindhárom napon. Ám két évvel ezelőtt felvetődött, hogy nem árt, ha ellátogatunk más fővárosi iskolába is, s így pályázat útján választjuk ki minden évben az aktuális helyszínt. Tavaly a XIII. kerületben a Gyöngyösi sétányon található számítástechnikai általános iskolában voltunk, idén pedig itt a Hartyánban- mondta a tanár úr.
Amint Varga Gábor elmondta, idén április 11-én az Állatkertben lesz az eredményhirdetés.