Menu

Fotók, rajzok, festmények

2009.04.19.

A kerület mindhárom területrészén az elmúlt napokban nyílt egy-egy kiállítás. Míg a Pestújhelyi Közösségi Házban a Corvin sétánytól Japánig címmel a Prizma Kör alkotóinak fotókiállítása látható, addig az Újpalotai Közösségi Ház Zsókavár Galériájában Legyen színes a világ! -gyermekrajz kiállítás várja a látogatókat, Rákospalotán a Csokonai Művelődési Házban Hegedűs Endre festőművész képei tekinthetőek meg.

– E festészet nem kívánja a látványelemeket a maguk realitásában visszaüzenni. A velük létesült kapcsolatról beszél. Így, mint Heidegger jelzi: a mű valódi eredete a művészetben rejlik. Alkotása a dolgokat megőrizni vágyó kérelem. Hiszen a valóság látványa eltelő, kiszolgáltatott a pillanatnak, az őrző számára azonban mégsem teljesen múló, mert benne felismert önmagát szemléli- olvashatóak Balázs Sándor szavai Hegedűs Endréről, aki 23 éves koráig Szombathelyen élt, a helyi Derkovits Gyula képzőművész szakkörben rajzolt, bár Budapesten született, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendéke volt. 1962 óta a Művészeti Alap tagja, szabadfoglalkozású képzőművész.
Most itt a Csokonai Művelődési Házban április 26-ig tekinthetőek meg képei.
Szintén ezekben a napokban a Zuglói Széchenyi István Általános Iskola 3 b. osztályosainak alkotásaiból látható kiállítás a Zsókavár Galériában, melyet az egyik apuka, Hegedüs Bálint dramaturg, a 40. magyar Filmszemle díjasa nyitott meg. A megnyitón a tehetséges diákok egy másik oldalukról is bemutatkoztak: zenéltek- trombitáltak, hegedültek, csellóztak, furulyáztak és zongoráztak. Amint tanáruk, Bakonyi Angéla elmondta, a diákok alig féléve tanulnak hangszeren játszani, ám már karácsonykor egy kis koncertet tartottak. Magával a kiállítással pedig egy fiatal, tehetséges lány, Rozivics Éva művészeti pályafutását kívánják támogatni. A kiállítás április 30-ig tekinthető meg.
A harmadik helyszín, a Pestújhelyi Közösségi Ház, ahova a korábban már többször is kiállító Prizma Kör tagjai hozták el fotóikat, még pedig a világ számos pontján kapták lencsevégre a látnivalókat. S hogy kik állítanak ki? Némedi Gábor, R’Bert Bob, Salamon Gábor, Bicskei Péter, Szatmári Zoltán, Balázs Károly, Tremmel Bálint. S hogy honnan származnak a fotók? Budapestről a budai Várból, Szlovéniából, Portugáliából, New Yorkból, Horvátországból, Görögországból, Japánból, Székelyföldről, Olaszországból és a címből adódóan Budapestről, a Corvin sétányról. A kiállítás május 4-ig a PeKH nyitvatartási idejében tekinthető meg.