Menu

Fórum a szabályozási tervről

2006.04.28.

Hétfőn délután a polgármesteri hivatal Dísztermében előadás formájában tájékozódhatott a lakosság a Pázmány Péter utca -Beller Imre utca -Dobó utca -Dugonics utca által határolt terület szabályozási tervéről, melyen részt vett Balázs Zoltán kerületi főépítész is.

Az előadás előtt Hajdu László polgármester elmondta, hogy mindez csak egy tervezet, s szeretnék, ha a lakosság is elmondaná a véleményét itt a helyszínen illetve a későbbiekben levélben. A polgármester mindemellett elmondta, hogy jelenleg építési tilalom van a területre, melyet a szabályozási terv elfogadása után feloldanak (dec.31-vel).
A közbeszerzési eljáráson a PORTA Terv Városrendezési és Építészeti Tervező Iroda Kft. lett győztes, s képviseletükben Marthi Zsuzsa, generál tervező és Czene Éva mutatták be a terveket.
Marthi Zsuzsa elmondta, hogy a végső céljuk egy olyan egységes szabályozási terv megalkotása, melyet az önkormányzat is és a lakosság is elfogad. A terv készítésénél figyelembe vették a telkek beépítési módját is, mivel a területen építészeti szempontból számos ellentmondást tapasztaltak.
-Az épületek magasságával kapcsolatban kiderült, hogy a földszintes otthonoktól eltérően egy emeletes, illetve emelet plusz tetőtér beépítéses lakások vannak. A házak között több olyan van, melyeket az utcafrontra építettek zárt sorúan. A beépítettséggel kapcsolatban a területre inkább a 25-35 százalékos beépítés a jellemző, de előfordul 45 százalékos is. A funkciót tekintve jellemzően lakóterület található, de megjelenik a kereskedelem, a gazdálkodás, s néhol környezetet romboló tevékenység is.
A tervek előkészítésénél figyelembe kellett venniük, hogy a Pázmány Péter utcában vállalkozási terület van nagy forgalommal, s ugyanez jellemző a Dobó utcára is, mivel a beépítés egyre jelentősebb a városközpont felé. Nagy a forgalom a Szerencs utcában is, s ezen a területen az ingatlanok értékét is befolyásolja mindez. A fővárosi tervekben kertvárosias- és kisvárosias övezeteket jelöltek meg a területre. A lakosság és az önkormányzat érdekeinek figyelembe vételével a kerületrész belsejében minél több kisebb alapterületű lakásokat kellene építeni. Nem annyira az értékes kertvárosias beépítést, hanem inkább a kisvárosias jelleget helyeznék előtérbe.
Marthi Zsuzsa elmondta, hogy elképzelésük szerint a meghatározott területeken 45 százalékos is lehetne a beépíthetőség, de alapjában a 35 százalékot tartják jónak. Az L4-es besorolású területeken viszont ezt 25 százalékban határoznák meg.
A közlekedéssel kapcsolatban elmondták a tervezők, hogy a Szerencs utca gyűjtőutcaként funkcionál, ehhez azonban nem elég széles.
-Az ideális az lenne, ha a főváros 22 méter szélességben építené ki, s ha gyűjtőút marad, akkor a vasútnál és az M 3-nál szintbeli eltolással kereszteződést kell kialakítani. Ha az M 0-t megépítik, az utca kapacitását ez is meghaladja. Az utcák tehermentesítése szempontjából fontos lenne, hogy megépüljön a Körvasútsori körút, s ez után már a Szerencs és az Eötvös utcákat csillapított forgalmúvá tehetnék.
Az előadást követően Balázs Zoltán főépítész elmondta, hogy ezen a területen jelenleg a megengedett homlokzatmagasság 9 méter, 45 százalékos a beépíthetőség és 25 százalékos a zöldfelületekre vonatkozó előírás.
-Az önkormányzat célja az, hogy visszafogja a beépítési százalékot, s a bővítéseket 35 százalékon belül kívánják megoldatni a lakókkal. Lehet viszont tetőtéri beépítést alkalmazni a telkeken, s a kerület a két épület közötti távolságot is szabályozni kívánja.
A főépítész szavait követően a lakosság fogalmazta meg észrevételeit. Eszerint
– a lakók többsége nem szeretne emeletes épületeket a családi házas övezetben
– az önkormányzat készíttet-e az épületekre értékvédelmi vizsgálatot
-kívánják-e a zöldfelületet növelni
– a Damjanich utcában tömbönként vizsgálják-e a beépíthetőséget.
A főépítész elmondta, hogy készítenek értékvizsgálatot és a zöldfelület nagyságát is növelni szeretnék, s így létrejöhet a zöld kertváros is. A cél az, hogy egy egységes utcakép alakulhasson ki. Hozzátette, hogy a Damjanich utcában tömbönként vizsgálják a lehetőségeket, a Pázmány Péter utcát pedig 2 x 1 sávosra kívánják szélesíteni.
-Az új szabályozási terv lehetőségeket kínál, a tulajdonos pedig ezzel a lehetőséggel élhet. Az elképzelés az, hogy 800 négyzetméteres telkek jöjjenek létre és a kisebb alapterületű ingatlanokat is fejleszthessék a tulajdonosaik.
A polgármester a fórum zárásaként elmondta, hogy június 28-án fogja a testület tárgyalni a szabályozási tervet. A Pázmány Péter utcával kapcsolatban pedig elmondta, hogy már az idén fel akarta újíttatni az önkormányzat, de legkésőbb jövőre mindenképpen megvalósul a rekonstrukció a Taksony sor hiányzó részével együtt, kiegészítve a körvasútsorral. A beruházás keretében pedig kerékpárutat is kialakítanak.

Kapcsolódó dokumentumok: