Menu

Fórum a fűtéskorszerűsítésről

2005.11.11.

Szerdán délután a Szövtárs Egyesület a távhőszolgáltatás és a hődíjak alakulása témakörben tartott lakossági fórumot az egyesület székhelyén, a Közéleti Házban.

Gugyella János, alelnök elmondta, hogy a fórummal az a céljuk, hogy az általános tájékozatlanságot megszüntessék, mivel sokan azt hiszik még mindig, hogy a fűtést általányban fizetjük.
-Ez nem így van. Az elfogyasztott hőmennyiség után kell fizetni mindenhol, így fordulhat az elő, hogy amikor nincs olyan hideg, akkor nincs fűtés, amikor pedig hűvösebbek a napok, a fűtőtest is melegebb az átlagnál.
A fórumon két vendég előadását hallgathatta meg a lakosság: Drágus Lászlót, a Főtáv Rt. üzemegység-vezetőjét valamint Döme Istvánné műszaki vezetőt. A szakemberek beszéltek többek között az áramot fejlesztő távgenerátorokról, melynek egy részét a Főtáv Rt. eladja az ELMÜ-nek, míg a maradék energiát hőforrásként hasznosítja. Így lesz a távhő szolgáltatási díj 5%-kal olcsóbb.
Szó volt a fórumon arról is, hogy a lehetőségekhez mérten 2006-ra befejeződik az a szétválasztás, amely szerint Újpalotán minden lakóközösség önálló hőközponttal fog rendelkezni.
A program már beindult és fővárosi szinten kb. 5-7 éven belül valósul meg teljes körben. Itt Újpalotán 2004-ben kezdődött meg a szétválasztás, idén pedig folytatódott.
A két előadó elmondta, hogy a szétválasztás mellett fontos, hogy jól szabályozható hőközpontok legyenek minden házban, épp ezért a korábbi fémből készült tágulási tartályokat műanyagra cserélik. Nagy problémaként említette Drágus László, hogy nem működnek megfelelően a légtelenítő rendszerek illetve az alapvezetékek sem szabályozhatóak, így mindezt együttesen kell fejleszteni a közeljövőben.
Az előadások után a házigazda és a vendégek közösen válaszoltak a lakosság további kérdéseire.