Menu

Formálódik az ötletpályázat

2011.12.08.

Modern és élhető rákospalotai városrészközpont kialakítására vár ötleteket a kerület vezetése az építész szakemberektől. „A vasúttól a sportcélú városközpontig” címet viselő városépítészeti ötletpályázatban a városrészközpont területén tervezett fejlesztéseket is össze kell hangolniuk a pályázóknak. A tervezőknek lehetőségük nyílt írásban feltenni a kérdéseiket, amelyet az ötletpályázat bíráló bizottsága november 14-éig megválaszolt.

László Tamás elnökletével összeülő bizottsághoz többek között a hivatal parkolójával, a buszközlekedéssel, és a Rákospalotai Múzeum helyével összefüggő kérdések érkeztek. A szakmai zsűri a hivatal parkolójával kapcsolatosan arra az álláspontra helyezkedett, hogy a területre adhatnak beépítési javaslatot a tervezők, de sem a parkoló helyén, sem annak befogadó képességén nem lehet változtatniuk.
A helyközi autóbuszjáratok jövőbeni megállóiról egységes álláspont alakult ki: a tervező feladata az autóbuszok útvonalának és megállójának kijelölése, de, például a vasúti megállót és a buszleállót összekapcsolhatják az átszállás megkönnyítésére.
Szóba került az új ’56‐os emlékmű környezetének átalakítása is. A bizottság tagjai leszögezték, hogy a szobor marad a helyén, viszont a környezetének átformálására várnak elképzeléseket a pályázóktól.
A REAC sportpálya befogadóképességével és a lelátó lefedésével kapcsolatosan szintén érkezett kérdés. A szakemberek válaszából kiderült, hogy a pálya befogadóképessége négy-ötezer fő, és a teljes lelátó lefedésére ütemezhető módon megvalósítható megoldást kértek. A pályázat egyik alapvető célja ugyanis, hogy a területen modern, sportcélú városrészközpont alakuljon ki, és erősödjön a helyi sport.
A Fő út Bácska utcai tömbben levő Jármű Zrt. üzemének további sorsa is felmerült az egyeztetésen. Forgács József bizottsági tag, aki egyben a Jármű Zrt. vezérigazgatója elmondta: a termelőtevékenységet szeretnék fokozatosan áthelyezni másik telephelyre. A tervük az, hogy az épületben csak az igazgatási és kutatási részleg maradjon, és design vagy innovációs központot alakítanának ki az üzem épületében.
A Rákospalotai Múzeum új épületének területigényéről szintén beszéltek a bizottság tagjai az egyik kérdésfelvetés kapcsán. A szakemberek abban állapodtak meg, hogy ezer négyzetméteren kell elhelyezni az intézményt, és a hozzá kapcsolódó közösségi teret.