Menu

Fiatalok a kábítószerről, a kábítószer fogyasztás megelőzéséről
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.12.18.

Ismét fontos eseményre került sor az elmúlt héten a polgármesteri hivatal Dísztermében. A helyszín adott otthont a Fiatalok a kábítószerről, a kábítószer fogyasztás megelőzéséről című pályázat eredményhirdetésének, melyen részt vett többek között Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, Németh Angéla önkormányzati képviselő, a kerület önkormányzat Művelődési,Oktatási és Sportbizottságának elnöke, Bringye János, a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Illés István (Ayala), a Szertelen-kék Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az eredményhirdetésen Hajdu László polgármester, valamint dr. Németh Péter ifjúságvédelmi, bűn- és drogmegelőzési tanácsadó köszöntötte a diákokat miután a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Illyés Zsuzsanna tanárnő növendékeinek műsorát megtekintették.
A díjkiosztón számos fontos információt, adatot osztottak meg a résztvevőkkel a köszöntést tartók.
Hazánkban a rendszerváltást követő időszakban az illegális kábítószerek terjedése, terjesztése és fogyasztása, valamint az ezzel összefüggő problémák jelentős társadalmi problémává váltak.

A magyarországi felnőtt lakosság meglehetősen egyöntetűen foglalt állást az illegális kábítószerekkel kapcsolatban. Ezen állásfoglalásra a felfokozott és kevésbé differenciált veszélyészlelés jellemző. Ez mind az egyes drogok, mind pedig a szerhasználat gyakoriságára egyaránt jellemző.

Egy 2003-ban publikált felmérés szerint a más társadalmi elítélés alá eső csoportokhoz (romák, börtönviseltek, alkoholisták, homoszexuálisok, idegbetegek, AIDS betegek) viszonyítva, az illegális kábítószer-fogyasztók képezik a legkevésbé tolerált réteget. A felnőtt lakosság 80%-a negatívan viszonyul a kábítószeresekhez a szomszédsági viszony lehetőségének felmerülése esetén.

A 90-es években kibontakozó veszélyes tendenciákra figyelemmel a Magyar Köztársaság Országgyűlése politikai konszenzussal elfogadta a „Nemzeti stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében” című programot.

A stratégiában az alábbi 4 fő célt fogalmazták meg:

• „A társadalom váljon érzékennyé a drogkérdések hatékony kezelése iránt, a helyi közösségek pedig növeljék problémamegoldó készségüket a kábítószer-probléma visszaszorításában (közösség, együttműködés)

• Esélyt teremteni arra, hogy a fiatalok képessé válhassanak egy produktív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására (megelőzés)

• Segíteni a drogokkal kapcsolatba kerülő és a drogproblémákkal küzdő egyéneket és családokat (gyógyítás, rehabilitáció)

• Csökkenteni a drogokhoz való hozzáférés lehetőségét (kínálatcsökkentés)”

Ezen stratégiai célok megvalósítás érdekében döntött úgy képviselőtestületünk, hogy megalkotja Drogstratégiáját.

A stratégia eszközrendszerében többek között, kiemelt helyet kap az egészségügy, az oktatásügy, az ifjúságpolitika, a gyermek-és családvédelem szakembereinek és intézményeinek, valamint az állampolgárok, civil szerveződések, egyházak, önkormányzatok együttműködése.

Az illegális kábítószer fogyasztással összefüggésben a legveszélyeztetettebb a 12- 24 éves korosztály.

Ezért iskoláink nevelési programjába szervesen beépült a drogprevenció, az egészséges életmódra nevelés, a szabadidős rendezvények szervezése.

2006-ban saját erőből és pályázaton elnyert pénzből kialakítottunk itt a kerületben egy drogambulanciát, nem azért mert a helyzetet olyan súlyosnak éreztük, , éppen ellenkezőleg, hogy nem legyen súlyos a droghelyzet kerületünkben. Az ambulancia tevékenysége egyre ismertebbé válik, kerületi intézményeinkkel munkakapcsolatuk folyamatos bővül. A drogambulancia működését önkormányzatunk minden évben jelentős összegekkel támogatja.

A sokirányú, több szálon és területen folyó folyamatos tevékenységek mellett, a kiemelt kerületi rendezvényeinken rendszeresek a bűn és drogmegelőzéssel, az ifjúságvédelem kérdéseivel foglalkozó programok.

Ebbe sorba illeszkedik a nyár elején kiírt és most lezárult pályázat is, melynek kiírói voltak a kerületi önkormányzat, a Közrend-és Vagyonvédelmi közalapítvány, és a Szertelen-kék alapítvány. A pályázat lebonyolítását és a beérkezett pályaművek füzetsorozatban történő megjelentetését 400 ezer Ft.-al támogatja a Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottsága, köszönet érte

44 pályamű érkezett be, összesen 40 fő munkájaként.
Örvendetes dolog, hogy összedugtátok a fejeteket, hangosan, közösen gondolkodva, időnként biztosan vitázva is, készítettétek el alkotásaitokat. A beérkezett pályaművek azt mutatják, hogy ismeritek az illegális kábítószereket, azok hatását, a kábítószer-fogyasztás veszélyeit. Bízom abban, hogy nem saját, közvetlen tapasztalataitokból.

Amilyen sokrétű tevékenység a drogmegelőzés olyan sokrétűek és sokszínűek a beérkezett pályaművek, egy elképzelt napló-részlet, egy vers, értekező próza, egy kronológia, vagy a képzőművészeti alkotások közül, a plakát, a figyelemfelhívó rajz, az elrettentő szituációk, és még sorolhatnám.

A pályázatok sajátossága már csak olyan, hogy nem lehet mindenki első, vagy második, vagy harmadik, vagy különdíjas. Senki ne keseredjen el, hisz saját magának és a közösségnek dolgozott, és iskolájának szerzett hírnevet munkájával.

A beérkezett pályaműveket vándorkiállítás formájában minden iskolánkba eljuttatjuk.

Köszönet Nektek pályázóknak, köszönet a felkészülésetekben segítő pedagógusaitoknak, szüleiteknek, barátaitoknak.

Úgy gondolom, hogy nem lehet olyan szűkös a jövő évi költségvetésünk, hogy ne tudnánk jövőre is kiírni, hasonló témájú pályázatot- hangzott el, majd Illés Laura műsorát követően dr.Németh Péter ismertette, hogy a Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata, a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Közalapítvány és Szertelen-kék Alapítvány 2009. áprilisában a Bűnmegelőzési Koncepció elfogadott 2009. évi Cselekvési Programja alapján pályázatot hirdetett a XV. kerületben lakó,dolgozó, és tanuló fiatalok részére „ Fiatalok a kábítószerekről, a kábítószer fogyasztás megelőzéséről” címmel. A pályázatra 40 pályamű érkezett, irodalmi és képzőművészeti kategóriákban.

A jutalmakat és díjakat Hajdu László polgármester, Németh Angéla, a Művelődési, Oktatási és Sportbizottság elnöke, Bringye János, a Közrend és Vagyonvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Illés István –Ayala- adta át.

A pályázatot kiírói oklevéllel és könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazzák:
az alábbi pályázókat:
Matúz Zsanett a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda tanulója
Nagy Noémi a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda tanulója
Mátyási Emese a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda tanulója
Urbán Réka a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda tanulója
Németh Tamás a Pestújhely NOK tanulója
Nyikos Dániel a Pestújhely NOK tanulója
Pumi Dániel a Pestújhely NOK tanulója
Kovács Dávid a Pestújhely NOK tanulója
Kovács Kitty a Pestújhely NOK tanulója
Sólyom Imre a Pestújhely NOK tanulója
Polyák Norbert a Pestújhely NOK tanulója
Szabó Mercedesz a Pestújhely NOK tanulója
Válik Bernát a Pestújhely NOK tanulója
Tóth Koppány a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Bánkus Péter a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Márity Laura a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Mágor Boglárka a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Bíró Attila a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Kis Olivér a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Behá Dániel a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Garai Bendegúz a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Szmolka Szonja a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Molnár Timea a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
Kovács Vivien a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója

A szakmai zsűri javaslatára a kiírók oklevéllel és különdíjjal jutalmazzák:
irodalom kategóriában:
– a Szivárvány jeligéjű pályaművet. készítője: Fügedi Dóra a Kolozsvár Általános Iskola és összevont Óvoda tanulója, akinek a Tükörkép jeligéjű pályaműve a képzőművészeti kategóriában is Különdíjas

képzőművészet kategóriában:
-a Királylány jeligéjű pályaművet, készítője: Tóth Ivett Bethlen G. Közgazdasági és Közlekedési Szakközépiskola tanulója
– a Sólyom jeligéjű Mérlegelj című pályaművet, készítője: Farkas László a Pestújhelyi NOK tanulója
– az Életút II. jeligéjű pályaművet, készítője: Váradi Norbert a Pestújhelyi NOK tanulója
– A VÉGE jeligéjű pályaművet, készítője: Simon Márk a Pestújhelyi NOK tanulója

– a Sajnálom című pályaművet, készítője Hajdu Petra a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója
-az Árnyék című pályaművet, készítője: Konczér Zita a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója

A szakmai zsűri javaslata alapján:
III. helyezést az irodalom kategóriában nem adtak ki.
III. helyezést ért el képzőművészeti kategóriában:
– a Pamacs jeligéjű pályázat, készítője Nagy Nikolett a Hartyán NOK tanulója

II helyezést ért el
irodalom kategóriában:
– a Brúnó 15. jeligéjű pályázat, készítője: Nagy Ádám Nyírpalota u. 56. sz. alatti lakos
– a himym jeligéjű pályázat, készítője Nagy Noémi Nyírpalota u.56. sz. alatti lakos

képzőművészet kategóriában:
– a Kamaszklub jeligéjű pályázat, készítője: Papp Cintia a Hartyán NOK tanulója
– a Sas I. jeligéjű pályázat, Tabló, készítője: Pár Tibor a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda tanulója

I. helyezést ért el
irodalom kategóriában:
– a Barátság jeligéjű pályázat, készítője Korpics Veronika a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda tanulója
– a Kislány jeligéjű pályázat, készítője: Bognár Gabriella a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és óvoda tanulója

képzőművészet kategóriában:
– a Joint jeligéjű pályamű, készítője: Fehér Dániel a Pestújhelyi NOK tanulója
– a Füstbe ment terv jeligéjű pályamű, készítője Stork Emese a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda tanulója

A díjak és jutalmak átadását követően a zsűri tagjai vehettek át egy-egy csokor virágot munkájuk elismeréseként.

Irodalmi műveket zsűrizték:

Somlyó Magdolna közoktatási szakértő, magyar nyelv és irodalom szakos tanár
Koháry Ilona a Magyar Iskola igazgatója
Dr. Mózer Jánosné magyar nyelv és irodalom szakos tanár

A képzőművészeti alkotásokat zsűrizték:

Kissné Breczek Margit művésztanár
Nagy-Simon Patrícia művelődésszervező
Rehorovics Anita festő- restaurátor

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló