Menu

Felszólítva

2019.04.23.

A budapesti kormánymegbízott hivatalosan is felszólította a képviselő-testületet, fogadja el a kerületi költségvetést. Ezt szeretnék a lakosok is.

Az elmúlt héten kétszer is utcafórumra hívta a XV. kerületieket Németh Angéla, és a helyi lakosokkal folytatott beszélgetésekből kiderült: mindenki tisztában van azzal, hogy nincs elfogadott 2019-es költségvetése az önkormányzatnak. Az is világossá vált, hogy kerületiek elégedetlenek a helyzettel és nem értik a nemmel szavazó Fidesz-KDNP-s képviselők, valamint a független, tartózkodó képviselők magatartását.

Költségvetés nem, fizetés igen

A polgármesterhez fordulók nem értették azt sem, hogy a büdzsét foggal-körömmel elutasító képviselők meg sem hallgatták a civilek és az önkormányzati közalkalmazottak szavát, nem hallgattak az üléseken felszólaló érintettekre sem. Sőt, az egyik fideszes politikus, a legtöbb fejlesztéshez jutó 1-es választókörzet képviselője, Lehoczki Ádám azzal válaszolt a testületi ülésen az őt is győzködő lakosoknak, hogy „nem csak egészségügyből meg béremelésből” áll a költségvetés.

Az is értetlenkedést váltott ki az utcafórumokon, hogy az a 11 képviselő, aki megakadályozta a 2019-es költségvetés elfogadását, ugyanazzal a lendülettel akadályozta meg kétszer is, hogy – az LMP-s Szivágyi László javaslatára – felfüggesszék a képviselői tiszteletdíjak kifizetését addig, amíg nincs büdzsé.

A képviselők felelőssége

Az utca emberének sokszor „lesajnált” véleményére erősített rá az a hivatalos levél, amely „törvényességi felhívást” intézett a képviselő-testülethez. A budapesti kormánymegbízott, dr. György István, Budapest Főváros Kormányhivatala vezetője (és egyben korábbi fideszes főpolgármester-helyettes) az önkormányzati törvény, az államháztartási törvény, sőt, az Alaptörvény vonatkozó passzusaira hivatkozva szólította fel a testületet, hogy 30 napon belül fogadja el 2019-es költségvetési rendeletét. Ahogy dr. György István fogalmazott, képviselő-testület hatáskörébe tartozik a költségvetés megalkotása, „a helyi önkormányzat nem mellőzheti a költségvetési rendelet megalkotását”. Emlékezetett arra is, hogy büdzsé hiányában a központi költségvetésből származó működési támogatás folyósítását is felfüggesztik. Összességében pedig a rendelet el nem fogadásával a testület „veszélyeztetheti az önkormányzat alapvető rendeltetésének, a lakosság közszolgáltatásokkal történő ellátásának megfelelő szintén történő teljesítését.”

A kormánymegbízott levele itt olvasható el teljes terjedelemben.

Fontos megjegyezni, hogy dr. György István levele végig a képviselő-testület felelősségét hangsúlyozza – tehát a kormánymegbízott érvelése teljesen ellentétes a fideszes frakcióvezető állításával. A rendeletet a fideszes módosító javaslatok befogadása ellenére is elutasító dr. Pintér Gábor szerint ugyanis a költségvetés hiánya kizárólag Németh Angéla polgármester hibája. A kormánymegbízott törvényességi felhívása is kiemeli, hogy nem volt meg a testületben a többség; a határozat elfogadását minden esetben a kerületi Fidesz-frakció (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor), valamint a volt fideszes képviselők (a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, Bitvai Nándor, Merk Péter) és a független Móricz Eszter szavazatai akadályozták meg.

Folytatása következik

Németh Angéla polgármester eleget téve a hivatalos felszólításnak – és attól függetlenül is – továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy legyen a kerületnek 2019-es elfogadott költségvetése. Ennek érdekében a múlt héten egyeztetett a frakcióvezetőkkel és független képviselőkkel – a Fidesz frakcióvezetője válaszra sem méltatta a meghívást. A polgármester csütörtökre, április 25-re újabb rendkívüli testületi ülést hívott össze, amelynek az egyetlen napirendi pontja a költségvetési rendelet elfogadása lesz.

A képen a március 18-i szavazás eredménye, amikor a képviselők többsége napirendre sem volt hajlandó venni a költségvetési rendeletet.