Menu

Félmilliárd forintos bérlakás-program indul és létrehozzák a Nemzedékek Parkját

2020.02.05.

2020 első képviselő-testületi ülésén fontos döntések születtek, ezek közül a bérlakásépítési és -felújítási program elindítása volt a legnagyobb jelentőségű.

2020-ban legalább félmilliárd forint céltartalékot képez lakáscélokra, és emellett új Lakásgazdálkodási Koncepciót dolgoz ki a XV. kerületi önkormányzat – döntött a képviselő-testület keddi ülésén. Cserdiné Németh Angéla polgármester szerint cselekedni kell, mert Magyarországon lakhatási válság van, és a kormány egyedül hagyta a számára érdektelen társadalmi csoportokat, ahogyan az önkormányzatokat is. Ráadásul a helyi fideszesek duplán cserbenhagyták a XV. kerületieket, azzal, hogy a 2019-es költségvetés blokkolásával megakadályozták, hogy a helyi forrásokat a helyzet enyhítésére fordítson az önkormányzat. Cserdiné Németh Angéla az előterjesztés vitájában elmondta, a programban épülő és megújuló lakások pontos száma egyelőre nem ismert, ez a Lakásgazdálkodási Koncepció kidolgozása után mondható meg.

A programot kezdeményező Mindenki a Tizenötödikért-frakció tagjai mellett a Fidesz-KDNP képviselői is belátták, segíteni kell azokon, akik nem tudnak boldogulni a kormány intézkedései miatt is elszabadult ingatlanpiacon. Azt már nem fogadták el, hogy a célokat jobban lehet biztosítani egy bérlakásépítési és -felújítási programmal, mint a 2016-ban elindított VEKOP-pályázattal, amelyet a leromlott városi területek rehabilitációjára nyert el az önkormányzat. A pályázatról ugyanis kiderült, hogy az azóta megszüntetett önkormányzati cég, a RÚP-15 Kft. alultervezte a költségeket, ráadásul a felújítandó lakásokba nem terveztek hő- és vízszigetelést. A másfél milliárd forintos VEKOP-keret minden forintjához hozzá kellene tennie még egyet a kerületnek, hogy a pályázati célok fenntartható módon megvalósulhassanak. Cserdiné Németh Angéla emlékeztetett, hogy a 2019-es költségvetést blokkoló fideszes képviselőknek szóltak, hogy ez fog történni a VEKOP-pal; ugyanis büdzsé hiányában nem lehetett felhasználni a megítélt támogatást, így kicsúszott az önkormányzat minden határidőből. Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért-frakció vezetője azt mondta, ismét az a helyzet, hogy a Fidesz okozott egy problémát, amit nekik kell megoldaniuk. A testületi többség megszavazta a VEKOP-projekt megszűntetését.

A kutyapárti Pálmai Attila (képünkön) javaslatára ötfős, ideiglenes bizottság vizsgálja ki, mi vezetett a VEKOP-pályázat visszamondásához.

A többi döntés között a testület módosította a civil szervezetek támogatásáról szól rendeletét, annak érdekében, hogy könnyebb legyen a pályázás. Az érintettek a korábbinál egyszerűbb adatlapon és kevesebb dokumentum csatolásával igényelhetik a jövőben a támogatásokat. A képviselők elfogadták a Gyermek- és Ifjúsági Stratégia Cselekvési Terv 2018-19-es végrehajtásáról és a 2020-21-es új Cselekvési Tervről szóló előterjesztést. Megkötötték a XV. kerületi nemzetiségi önkormányzatokkal az együttműködési megállapodásokat, valamint a testület tudomásul vette a Palota-Holding Zrt. állami számvevőszéki ellenőrzéséről szóló jelentést, amelyben szabálytalanságokat tártak fel. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzata törvényesen gyakorolta tulajdonosi jogait a cégénél, a Palota-Holding vagyongazdálkodási tevékenysége azonban nem volt szabályszerű. A szabálytalanságokat a 2015-17 közötti időszakban tárta fel az ellenőrzés.

A testület döntött az újpalotai Nemzedékek Parkja első üteméről, vagyis a Kikötő Ifjúsági Sziget fejlesztéséről. Erre bruttó 80 millió forintot fordít 2020-ban az önkormányzat, a kormány 2017-ben megítélt támogatása adja a fedezetet.

Folytatódik a 2018-ban beindított parkőrszolgálat munkája, amelynek keretében három újpalotai közterületen – a Nádastó parkban, a Kontyfa utcai parkban és a Fő téren – látott el szolgálatot 1-1 közteres, segédfelügyelő és Répszolg-munkatárs. A mostani határozat szerint fejlesztenék is a szolgálatot – bővülne a Pattogós és a Száraznád utca közötti területtel –, ehhez azonban szükséges, hogy a közterület-felügyeletnél kialakult jelenlegi jelentős létszámhiány csökkenjen. Elfogadták az ülésen a külterületeken szolgálatot ellátó Rákosmenti Mezei Őrség 2019-es szakmai beszámolóját is. Egyúttal a képviselők arra is igent mondtak, hogy megvizsgálják a további részvételt az öt kerület együttműködésében működő társulásban.

Fotók: Vargosz/XV. Média