Menu

Felmérték a közterületi bajokat

2019.04.16.

Az elmúlt hetekben közterület-felügyelők és polgárőrök járták a kerület közterületeit, a lakosság bevonásával feltérképezték a problémákat, és már dolgoznak azok megoldásán.

Mint ismert, az önkormányzat március 2-án megkezdte a közterületi problémák átfogó a feltérképezését. Az akció célja az volt, hogy feltárhassuk a lakosságot leginkább zavaró rendellenességeket, és azok ismeretében meginduljon a mielőbbi problémamegoldás is.

A felmérés a Rendészeti Osztály járőreinek és a Palotai Polgárőrség Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársainak részvételével zajlott és a tervezettnél előbb, már április 7-én sikerült befejezni. A közteresek és a polgárőrök az elmúlt hetekben végigjárták a kerület köztereit és ott szemrevételezéssel, valamint a helyiek megkérdezésével vették sorra a problémaforrásokat. A járőrpárokkal kapcsolatba került lakosok kivétel nélkül üdvözölték a komplex felmérést és a közvetlen megkeresést.

A felmérés során felvett adatlapok, észlelt problémák összesítése, értékelése, és feldolgozása folyamatban van, az összegző beszámoló április végére készülhet el. Az már előzetesen is megállapítható, hogy mindhárom városrészben visszatérő probléma az utak, járdák általános állapota, a kutyafuttatók kicsi mérete, a kutyapiszok-gyűjtő edények kevés száma, a parkolás, valamint a szemetelés.

Az ellenőrzést végző járőrök ezen kívül több jellemző problémát észleltek:

  • közművek körüli balesetveszélyt: nyitott villamos szekrényeket, megdőlt lámpaoszlopokat, valamint felsővezetékkel összeérő fakoronákat;
  • balesetveszélyes vagy megrongált utcabútorokat;
  • a túlburjánzott növényzet takarja a közlekedési táblákat;
  • több helyen megdőltek a közlekedési táblák;
  • a belógó növényzet több helyen zavarja a gyalogosokat;
  • gondot okoznak a gondozatlan ingatlanok és az ingatlan előtti gondozatlan járdaszakaszok;
  • elkoptak a zebrák felfestései több helyen is;
  • a buszmegállók (amelyek fővárosi kezelésben vannak) takarítása elégtelen;
  • sok helyen találtak zöld hulladékokat.

A kerületi lakosok problémái – a fenti, feltárható gondokon túl – elég változatosak. Panasz volt az átvonuló tehergépjárművekre és az ezzel járó zajterhelésre, a parkolók hiányára és a vasúti anomáliákra. Volt, akit zavart a galambetetés, a kutyaugatás, a közvilágítás elégtelensége, a közlekedési jelzőlámpák túl rövid ideig tartó zöld jelzése, vagy éppen a focipályák késő esti használata. Többeket a hajléktalanok zavartak és több egyenruhást szeretnének látni a közterületeken.

Az is kiderült a komplex felmérés során, hogy a fővárosi kezelésű utak többsége is megérett a javításra – ez bár helyi probléma, a főváros cselekvését igényli.

Az észlelt problémák a legtöbb esetben a városüzemeltetést érintik és ezek többségét rövid időn belül orvosolni lehet. A Rendészeti Osztályt érintő anomáliák kezelése napi ellenőrzések és intézkedések formájában megkezdődött és ez a problémakör teljes megszűnéséig folytatódik.

Fotó: Vargosz/XV Média