Menu

Felkészülten itthon és a fővárosban

2012.05.01.

Április 19-én szokott helyén, a Szántóföld úti sporttelepen rendezték a katasztrófavédelmi verseny kerületi fordulóját, míg a fővárosi fordulóra április 26-án került sor az Orczy- kertben.

Az eseménynek nagy hagyománya van a XV. kerületben, idén azonban több szempontból is rendhagyó volt a rendezvény. Hosszú idő után ugyanis nem Czeglédi Zsolt polgári védelmi alezredes volt a verseny szervezője, ő ugyanis a katasztrófavédelem, a polgári védelem és a tűzoltóság átszervezése miatt áprilistól a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál iparbiztonsági felügyelőként folytatja a munkáját. A helyét, pontosabban az Észak-pesti Régió XV. kerületi katasztrófavédelmi iroda vezetését Somogyi Szabina tűzoltó hadnagy vette át, aki az április 19-i katasztrófavédelmi verseny megszervezésével debütált a kerületben. A szakember számára nem volt újdonság ez a feladat, hisz korábbi állomáshelyén, a szomszédos XVI. kerületben is neki kellett szerveznie ezeket a versenyeket. Az élet ráadásul úgy hozta, hogy az ottani munkájától éppen a kerületi versennyel búcsúzott, majd az új állomáshelyén ugyanezzel a feladattal kellett bemutatkoznia.
Az eseményre 9 iskolából 16 négyfős csapat nevezett. Ez a létszám egy picit elmarad a korábbi évekétől, ugyanakkor megfigyelhető volt, hogy sok intézményben még ma is kiemelt feladatként kezelik a diákok katasztrófavédelemből való felkészítését.
-Gyakorlatilag a kezdetektől (Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1992 óta rendezi meg felmenő rendszerben a katasztrófavédelmi versenyt) részt veszünk ezen a versenyen – mondta Hanzelikné Agócs Irén, a Rákospalotai Kossuth Lajos Általános Iskola biológia–földrajz-fizika szakos pedagógusa. – Jómagam nagyon fontosnak tartom a diákok katasztrófavédelmi felkészítését, mert bármikor szükség lehet a segítségükre. Az iskolánkban nagy népszerűségnek örvend ez a verseny. Mindig több csapatra való gyerek jelentkezik, idén azonban csak két csapatot nevezhettünk. Az elmúlt években rendszeresen az 1-3 között szerepeltünk, és hatszor a fővárosi döntőben is képviseltük a kerületet.
A kerületi iskolák – már, amelyik élt a lehetőséggel -, előzetesen két, a versenyhez kapcsolódó témából is segítséget kapott. Az újpesti tűzoltó-parancsnokságon a tűzvédelmi eszközökkel, a László Gyula Gimnázium és Általános Iskolában pedig az elsősegély-nyújtással ismerkedhettek meg. A többi ismeretet a felkészítő tanáraiktól szerezték.
Az április 19-i versenyen hat állomáson kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket. A katasztrófavédelmi pontnál az elméleti kérdések mellett egy veszélyhelyzeti csomag összeállítása várt a csapatokra, a tűzvédelmi állomásnál tömlőt gurítottak és tűzvédelmi felszerelésbe öltöztek a diákok, a híradós állomáson egymást kellett rádióval navigálniuk, a műszaki állomáson homokzsákokból nyúlgátat építettek, és a szivattyú működéséből vizsgáztak, egy másik helyen vegyvédelmi felszerelést kellett hibátlanul fel-és levenniük, és természetesen az egészségügyi ismereteikből is számot adtak. A csapatokat pontozták, majd ezt követően eredményt hirdettek. A győzteseknek Bitvai Nándor alpolgármester adta át az elismeréseket. A versenyen résztvevő valamennyi csapat oklevelet és ajándékot kapott, az első helyezettek pedig a kupán kívül azt is kiérdemelték, hogy az április 26-i Orczy-kertben rendezendő fővárosi döntőben képviseljék a kerületet. Az általános iskolás kategóriában a László Gyula csapata nyerte a versenyt, megelőzve a Kolozsvár és Hartyán 2-es számú csapatát. A középiskolások között az első két helyen a László Gyula csapatai végeztek, míg a harmadik a Kontyfa együttese lett. A Kavicsos közi lila iskola tehát mindkét kategóriában bejutott a budapesti döntőbe. Ez a siker nem volt véletlen, hisz az újpalotai intézményben is nagy hagyománya van ennek a versenynek. A diákok felkészültségét bizonyította, hogy a tavalyi esztendőben a két kategóriában a László Gyula a kerületi mellett a fővárosi döntőt is megnyerte.
A fővárosi versenyre április 26-án, az Orczy-kertben került sor, ám a tavalyi siker megismétlése ezúttal nem sikerült, a gimis csapat egy ponttal lemaradva a negyedik, az általános iskolás pedig a középmezőnyben végzett.
-Generációváltás történt a csapatban, a nagyok ugyanis elballagtak, az újak pedig még szokják egymást meg a versenyek hangulatát – mondta a csapatvezető védőnő, Tóth Beáta. – Egy kicsit úgy is kezeltek bennünket, mint az abszolút favoritok, ez pedig a diákjaimat is megzavarta. Ennek ellenére nagy élmény volt a számukra a verseny, egyrészt, mert nagyon színvonalas volt a rendezés, másrészt, mert számtalan újdonsággal ismerkedhettek meg. Többek között tűzoltó-légzőkészülékkel bemehettek egy füstsátorba is, ahol saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy mit is jelent egy igazi veszélyhelyzetet.
A kerületet a fővárosi katasztrófavédelmi versenyen Szakács Anita, Nagy Renáta, Kállai Bernadett és Zsembery Norbert (általános iskolások), valamint Móczár Viktória, Nagy Fruzsina, Tóth Bence és Pintér Péter (középiskolások) képviselték.