Menu

Felkészülés az aktív időskorra

2019.08.27.

A Városházán rendezi harmadik találkozóját az a négytagú nemzetközi csapat, amelynek a XV. kerületi önkormányzat is tagja.

Egy kétnapos partnertalálkozó részeként, sajtótájékoztatón mutatkozott be a Városházán az a négytagú nemzetközi konzorcium, amely közösen dolgozik egy, az aktív időskorra felkészítő ERASMUS-projekten. Az alig 400 lelkes Baranya megyei Alsómocsolád 2018 márciusában pályázott a Tempus Közalapítványhoz Preparation for Active Ageing – Felkészülés az aktív  időskorra címmel az ERASMUS+ Stratégiai Partnerségek felnőtt tanulási pályázati felhívásra, és a közben négytagúvá nőtt konzorcium (Alsómocsolád, a XV. kerületi önkormányzat, a norvég Bjerkaker Learning LAB és a szlovén A.L.P. Peca d.o.o.) 150.040 euró támogatás lehívására vált jogosulttá. A projekt, amelynek általános célja, hogy nem formális tanulási eszközök alkalmazásával készítse fel a generációkat az aktív idősödésre, 2018 novemberében kezdődött, és várhatóan 2020 augusztusában fejeződik be, az angol nyelvű tankönyveket pedig az uniós tagállamokban terjesztik majd nemsokára.

A négy nagy, önálló, de egymáshoz kapcsolódó modulból álló projekt komplex tananyagot nyújt a különböző generációk, társadalmi csoportok és egyének számára, és megfelelő tudást biztosít a megváltozott élethelyzetbe került idősödő embereknek is. Az első modul az időskori informatikatanulásról szól, a második példákat, jó gyakorlatokat és útmutatást kínál az önkéntességhez, amely az egyik legjobb módja a magány és depresszió elleni küzdelemnek. A harmadik „fejezet” az időskori egészséges életmód fenntartásáról, az időskori hasznos szabadidős tevékenységek bemutatásáról és az időskori táplálkozásról szól, a negyedik pedig jó gyakorlatot mutat be az aktív öregedésről és a generációk közötti együttműködésről, valamint arról, mi a teendő, ha kiderül, hogy egy családtag Alzheimer-kórral vagy demenciával küzd.

A XV. kerület oktató anyagát Katonáné Jordáki Ildikó, az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) területi gondozásért felelős vezetője készítette el a demenciáról, annak fel- és megismeréséről, feldolgozásáról és a betegséggel való együttélésről.  A kiadvány elkészültét hosszas előkészítő és kutató munka előzte meg, amely során a szakemberek felhasználták a kerületi nappali ellátásban szerzett tapasztalatokat, és fókuszcsoportot hoztak létre az érintettek hozzátartozóiból, hogy minél szélesebb körű áttekintést kaphassanak a demenciáról, a demencia miatt bekövetkező változásokról azoktól, akik saját bőrükön tapasztalhatták meg a betegséggel együtt járó nehézségeket..

A XV. kerületben megrendezett 3. nemzetközi találkozó két napja alatt a partnerek workshopon, munkaértekezleteken dolgozzák fel, ismerik meg egymás tananyagait, majd megvitatják az azokkal kapcsolatos kérdéseket. A XV. kerületi önkormányzat a kedden-szerdán zajló találkozón bemutatja vendégeinek, hogyan működik a városrészben a demens nappali ellátás, a résztvevők ízelítőt kaphatnak az idősek klubjaiban folyó munkából, és megismerhetik azt is, miképp segíti a XV. kerületi önkormányzat a felkészülést az aktív idősödésre az  érintett kerületi lakosságnak.

Fotó: XV Média, Vargosz