Menu

Felhívás a szakemberhiány mérséklésére!

2006.04.21.

A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) keretében a tervek szerint, a Közép-Magyarországi Régióban 1.500 fő beiskolázását kell megvalósítani, a jövő év tavaszáig, és a képzéseknek legkésőbb 2007. december 31-ig kell befejeződniük ? mondta Bazsó Csaba, a régiót irányító Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) főtitkára.

A Közép-Magyarországi Regionális Konzorcium a BKIK irányításával működik. Tagjai a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Pest Megyei Kereskedők és Vendéglátók Szövetsége, a Szövetkezetek és Vállalkozók Szövetsége, valamint a VI-VII. ker. Vállalkozásfejlesztési Kht.
A konzorcium folyamatosan vizsgálja a munkaerőpiac igényeit és a képzési kínálatot, s megoldásokat keres azért, hogy a régióban rendelkezésre álljon a megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő, különös tekintettel a jelenlegi hiányszakmákra.
Legfontosabb célkitűzés a megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő biztosítása a regionálisan meghatározott hiányszakmákban. A munkaerő-piaci prognózisok alapján a konzorcium közreműködik a régióspecifikus tananyagok és a képzések kifejlesztésében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével.
A ROP 3.4.2. programban a képző intézmények OKJ-s szakképzési, illetve akkreditált szakmai képzési programjaikból választhatnak a képzések iránt érdeklődők. A régiós képzési lista tartalmazza az igényekhez igazodó oktató cégek szakképzési, továbbképzési programjait, amelyet a Konzorcium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve frissít félévente. A program lebonyolítását a VÁTI Kht. végzi.
A programban egy-egy vállalkozás 250 ezer forint értékben vehet igénybe átképző, továbbképző kurzusokat. A támogatási összeg ? egyéni vállalkozóknál, illetve alkalmazottaknál ? a képzési költség 80 százalékát teheti ki. Vállalkozások esetében 60 százalék és a kieső munkaidőre eső bérköltség lehet a támogatás maximuma, a 250 ezres kereten belül. A támogatást a VÁTI Kht, a képzés befejezését követően, közvetlenül a vállalkozásnak téríti meg.
A jelentkezők az összeállított listán szereplő képzésekből választhatják ki a számukra leginkább megfelelőt. A vállalkozásokon belül a mikrocégek és a kkv-k alkalmazottait, az önfoglalkoztatókat, valamint az alkalmazottak képzését támogatja a program.
A közzétett képzésekre a múlt év november 29-től lehet folyamatosan jelentkezni, a pályázatokat személyesen vagy postai úton a VÁTI Kht. regionális képviseleteire nyújthatják be az érdeklődők.
A beérkezett jelentkezési lapokat ? meghatározott feltételek szerint ? a VÁTI Kht. bírálja el, a beérkezéstől számítva legkésőbb hét nap múlva (a döntésről értesítik a jelentkezőt). A budapesti és megyei kereskedelmi és iparkamarák a képzésekre benyújtható pályázatokkal kapcsolatban szakmai segítséget és kapcsolódó információkat adnak az érdeklődőknek.
Részletes információk találhatók a www.vati.hu/rop34 vagy a www.bkik.hu honlapon.
További információ kapható a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási Igazgatóságán Takács Ildikó igazgatónál, tel.: 488-2170 vagy a locsai@bkik.hu e-mail címen.