Menu

Felelősséggel a kerület minden lakójáért

2019.10.30.

Megkezdte munkáját az új összetételű XV. kerületi képviselő-testület, amelyben az újraválasztott Cserdiné Németh Angéla polgármestert támogató frakciónak kétharmadosnál is erősebb többsége van. Megválasztották a kerület új alpolgármestereit, valamint kialakult a bizottságok rendszere. Pintér Gábor, a választáson vesztes fideszes polgármesterjelölt távozik a testületből.

A mandátumok átvételével, a polgármester, valamint a képviselők eskütételével végérvényesen is felállt az október 13-i választások utáni új XV. kerületi képviselő-testület kedden.

Mint ismert, a nagy fölénnyel újraválasztott Cserdiné Németh Angélát támogató szövetség, a Mindenki a Tizenötödikért mind a tizennégy egyéni képviselői helyet elnyerte. A Fidesz csak a kompenzációs listáról tudott bejuttatni képviselőt (ötöt), és egy hely jutott a kerületi politikában újonc Magyar Kétfarkú Kutyapártnak is.

Az új összetételű képviselő-testület:

Polgármester: Cserdiné Németh Angéla (Mindenki a Tizenötödikért)

Egyéni választókerületek:
1. vk.: Lukács Gergely (Mindenki a Tizenötödikért)
2. vk.: Szilvágyi László (Mindenki a Tizenötödikért)
3. vk.: Bodó Miklós (Mindenki a Tizenötödikért)
4. vk.: Deschelák Károly (Mindenki a Tizenötödikért)
5. vk.: Farkas Edit (Mindenki a Tizenötödikért)
6. vk.: Legárd Krisztián (Mindenki a Tizenötödikért)
7. vk.: Király Csaba (Mindenki a Tizenötödikért)
8. vk.: Gyurkó Dániel (Mindenki a Tizenötödikért)
9. vk.: Vékás Sándor (Mindenki a Tizenötödikért)
10. vk.: Tóth Veronika (Mindenki a Tizenötödikért)
11. vk.: Bihal Dávid (Mindenki a Tizenötödikért)
12. vk.: Makai Ferenc (Mindenki a Tizenötödikért)
13. vk.: Palocsai Béla (Mindenki a Tizenötödikért)
14. vk.: Tóth Imre (Mindenki a Tizenötödikért)

Kompenzációs listáról:
Bakos Mária Magdolna (Fidesz-KDNP)
Csonka László (Fidesz-KDNP)
Lehoczki Ádám (Fidesz-KDNP)
Mihály Zoltánné (Fidesz-KDNP)
Pálmai Attila (MKKP)
Pintér Gábor (Fidesz-KDNP) – lemondott mandátumáról október 29-i hatállyal

Frakciók: Mindenki a Tizenötödikért 14+1, Fidesz-KDNP: 5, MKKP: 1

A mérsékelt hangnem győzött

Köszöntőjében Cserdiné Németh Angéla polgármester arról beszélt hogy a XV. kerületi lakosok döntésének köszönhetően minden korábbinál egyértelműbb és világosabb, kétharmadosnál is nagyobb többséget szereztek az összefogás képviselői. „Mindannyiunknak tisztában kell lennünk azzal, hogy felelősséggel tartozunk az egész kerület lakosságának. Azoknak is, akik nem ránk szavaztak, és azoknak is, akik nem mentek el szavazni. Úgy kell dolgoznunk az előttünk álló öt esztendőben, hogy legközelebb az ő bizalmukat is kiérdemeljük” – mondta az újraválasztott polgármester.

A választás eredménye szerinte azt jelenti, hogy a választók működőképességet és felelős együttműködést várnak el, és nemet mondtak azokra, akik meg akarták bénítani a kerületet. „Bumerángként visszaütött” a névtelen szórólapok terítése, a gyáva és sunyi módon, különféle online profilok álcái mögül érkező trágárság és rágalmazás, az országos politikai propaganda ismételgetése. Ezzel szemben a mérsékelt hangnem és a kerület lakóiról szóló kampány sikert aratott. „Amikor ezeket a tanulságokat említem, a választás győzteseit, saját magunkat is óva intem attól, hogy azt higgyük, nekünk ettől kezdve mindenben automatikusan igazunk van vagy igazunk lesz” – figyelmeztetett Cserdiné Németh Angéla, aki a választás lebonyolítói mellett külön köszönetet mondott Hajdu Lászlónak, aki 2018 őszéig volt a kerület polgármestere.

Három alpolgármester a kerület vezetésében

A keddi alakuló testületi ülésen a képviselők Cserdiné Németh Angéla javaslatára három alpolgármester választottak meg: Tóth Veronika szociális ügyekért felelős alpolgármester, Tóth Imre általános alpolgármester dr. Matlák Gábor társadalmi megbízású alpolgármester lett.

Világos viszonyokat jelentő bizottsági struktúra jött létre: a jövőben a Pénzügyi Bizottság, a Kerületfejlesztési Bizottság, a Kulturális Bizottság, a Népjóléti Bizottság, a Jogi Bizottság és a Budapest Bizottság keretében zajlik a döntések előkészítése.

A testület döntött a tanácsnoki rendszer létrehozásáról is, amire az önkormányzati törvény ad lehetőséget. A testület által választandó tanácsnokok egy-egy a kerület élete, fejlődése szempontjából fontos területért fognak felelni. Megválaszthatóak határozott időre egy meghatározott feladat elvégzésére, vagy éppen határozatlan időre egyes feladatkörök önkormányzati ellátásának figyelemmel kísérésére.

A testület támogatta a képviselői tiszteletdíjak 10 százalékos emelését is. Ennek alapos indoka az volt, hogy új típusú, az egyéni körzetekért valódi felelősséget vállaló, aktív jelenlétet garantáló képviselői munkát várnak el a jövőben a testületi tagoktól.

Rögtön változás a testületben

Döntöttek a képviselők a civil szervezetek 2019-es támogatásáról is. Erre az idei költségvetés korábbi fideszes blokkolása miatt került sor csak most. Az összesen 10 millió forintos kerettel kapcsolatban a támogatásról alapítványok esetében a képviselő-testület, egyéb szervezetek esetében a polgármester dönt. A megalapozott döntés érdekében a Civil Tanácsadó Kollégium tett javaslatot a szervezetenként legfeljebb 600 ezer forintos támogatásra.

Remény szerint a mostani testületet nem fogják jellemezni a pártokból való kilépések, szakadások, kizárások, azonban egy változás máris történt. Az ülés elején a Fidesz eddigi frakcióvezetője, a polgármester-választáson vesztes dr. Pintér Gábor bejelentette, hogy október 29-i hatállyal lemond mandátumáról, mert fővárosi közgyűlési tag lesz.

Azt is bejelentették, hogy megalakult Mindenki a Tizenötödikért frakciója, amelynek vezetője Tóth Imre lesz, helyettesei pedig Legárd Krisztián, Palocsai Béla, valamint Szilvágyi László lesz. Az öttagú Fidesz-frakciót a jövőben Lehoczki Ádám vezeti majd.

Fotók: Vargosz/XV Média