Menu

Felelős szerkesztői vélemény: NEKÜNK VALÓBAN NINCS MÁSIK!

2020.07.24.

A XV. kerület mindent köszön az Index szerkesztőségének. Üzenjük nektek: nem vagytok egyedül, számíthattok ránk!

Az elmúlt 10 évben láttuk, hogyan lesz pártmédia a közmédia. Szinte bénán néztük végig, ahogy péntekről szombatra megszűnik a Népszabadság. Egyik napról a másikra szerezte meg egy alapítvány a megyei lapokat, a bulvár egészét, a legtöbb helyi és országos rádióállomást, valamint televízió csatornát. Nem maradt ki a sorból a kritikus konzervatív oldal sem, ezért szűnt meg a Heti Válasz. Eltűnt a Vasárnapi Hírek, és már a 168óra is más célokat szolgál, a függetlennek induló Pesti Hírlappal együtt. Mindeközben rengeteg tehetséges újságíró vesztette el az elmúlt években a munkáját, a hivatását, és a megélhetését. A legtöbbjük a mai napig nem tért vissza eredeti foglalkozásához.

Az elmúlt napokban újabb ütést kapott a hazai szabad sajtó. Gyakorlatilag a valódi közszolgálati média, az évtizedes múlttal rendelkező Index került veszélybe. Talán már nem is veszélybe, hanem a megszűnés szélére. Egy nagyon fontos, szabad bástya ledőlését éljük éppen.

Ebben a helyzetben nem maradhatunk csendben. Legalább annyit jeleznünk kell, hogy látjuk a Szerkesztőség küzdelmét, nagyon drukkolunk nekik, és ha bármi van, amiben segíthetünk, akkor készen állunk. Mi, akik tudjuk, hogy milyen valóban szabadon dolgozni, köszönjük nektek, amit az elmúlt években értünk és a XV. kerületért tettetetek. Mi, itt Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán mindig számíthattunk Rátok, amikor úgy gondoltuk, van olyan hírünk, eseményünk, amely jó, ha a kerület határán is túljut. Ebben pedig Ti mindig nyitottsággal álltatok hozzánk.

Nekünk valóban nincs másik lehetőségünk. Nekünk, akik minden nap azon dolgozunk, hogy a XV. kerület ügyeiről, döntéseiről, közéleti és kulturális kérdéseiről a lehető leghitelesebben és gyorsabban tájékoztassuk a kerület 80 ezres lakosságát, Ti vagytok az egyik legjobb támaszunk. Tartozunk nektek, sokkal tartozunk!

Bárhogy is alakul a sorsotok, jó, ha tudjátok: a XV. kerület veletek van. Mi is veletek vagyunk! Mostantól munkatársaimmal – Csepregi Botonddal és Dér Istvánnal – mindennap azért is fogunk dolgozni, hogy újra legyenek olyan műhelyek, ahol lehet szabadon dolgozni. Olyanok, mint amilyet most a Pásztor fiúk éppen einstandolnak tőletek.

Az egy szabad ország, ahol a sajtó valóban szabad. Most nem erre haladunk, de azért érdemes dolgoznotok, küzdenetek velünk együtt, hogy ez megváltozzon.

Index Szerkesztőség: vigyázzatok magatokra!

Beke Károly,
a bpxv.hu oldal felelős szerkesztője

Csepregi Botond, Dér István
a bpxv.hu oldal tartalmi szerkesztői

 

(Portré: Gordon Eszter)