Menu

Fél évszázados jubileum meglepetésekkel

2008.05.11.

Ahogy már a korábbiakban is beszámoltunk róla, az idei tanévben ünnepli a Kolozsvár Általános Iskola 50. születésnapját. A rendezvénysorozat zárásaként május 9-én egy visszaemlékező est volt az oktatási intézményben.

Az est műsorvezetői dr. Hédi Csabáné Papik Éva és Fehér Imre, az iskola pedagógusai voltak. A több mint másfél órás műsor keretében minden életkorú gyermek számos műfajban vonultatta fel, hogy milyen munka is folyik a falak között.
Az Aulich Óvoda kicsinyei a Kodály évforduló tiszteletére szervezett kerületi óvodások fesztiválján már sikerrel szerepeltek. Ők ezen az esten Pozsony Tünde és Dobó Józsefné óvónők vezetésével mutattak be műsorukból egy részletet. Az óvónők kórusa Mészáros Márta vezényletével két dalt is előadott, majd a közel egy évtizede útjára indított karate csoport mutatkozott be. Amint elhangzott, az évek folyamán Sensei Falusi Márton kezei alatt nemcsak elsajátították az a karate tudományát az ovisok és iskolások, hanem nagyon sokan vannak olyanok, akik kiemelkedő teljesítményt is nyújtottak, hazai és nemzetközi porondon. Az ő köszöntésükre is sor került. Név szerint Kovács Anita (Országos Diákolimpia győztes), Gavrilovits Tímea és Lépes László (Világ Kupa III. helyezettjei), Tamás Ferdinánd (Világ Kupa II., Magyar Bajnokság III. helyezett), Ardai Bálint (Világ Kupa II., Magyar Bajnok), Fülöp Henriett (Világ Kupa győztes, Magyar Bajnok II. helyezett), Rikassi Dániel (nemzetközi verseny győztes). Ezt követően vehette át Falusi Mártontól Nádai Miklósné, az iskola elnök-igazgatója azt a kupát, melyet a karate szakosztály nyert, mint a 2008-as év legeredményesebb karate csapata.
Ekkor szólt Nádai Miklósné is néhány gondolatban és köszöntötte azokat a hajdani kollegákat, akik a vendégek körében helyet foglaltak, valamint a jelenlegi kollegákat, a diákokat, a szülőket.
-Az 50 éves Kolozsvár ünnepléseként kiírtunk egy rajzpályázatot, amely arról is szól, hogy milyen volt 50 évvel ezelőtt és milyen lesz 50 év múlva. Azt láttuk, hogy olyan lesz, mint a BRFK-é: magas, tornyos épület. Az iskola tetején helikopter leszálló pálya van, az iskola udvarán focipálya, uszoda van- mondta Nádai Ági, majd humorosan felhívta Hajdu László polgármester figyelmét arra, hogy a szabályozási koncepció tervezése során vegyék figyelembe ezeket a kéréseket. Külön köszönetet mondott, hogy a jelenlegi sportcsarnokban foglalhatnak helyet ás kívánt mindenkinek további sikeres éveket, évtizedeket.
Az igazgatónő szavait követően Szádvári Renáta 8. osztályos tanuló, az iskolai Kazinczy szépkiejtési verseny győztese Márai Sándor: Egy polgár vallomásai című művének részletét, Farkas László 6. osztályos tanuló, a kerületi szavalóverseny győztese Romhányi József: Nyúliskola című versét mondta el, majd Hetyei Vivien játszott szintetizátoron.
Tóthné Varga Csilla, az iskola alapítványának kuratóriumi elnöke az alapítványról beszélt néhány gondolatban, majd a rajzpályázat győzteseinek a díjakat Fodorné Smidelik Erika kuratóriumi taggal közösen adták át, majd szó esett arról is, hogy az iskola elnyerte az Ökoiskola címet. Az Ökoiskolák Hálózatának tagjaként bővülnek a hazai és nemzetközi kapcsolatok segítve szakmai fejlődésüket.
Az est folyamán az iskola sporttörténetéről is elhangzott néhány gondolat, így az, hogy 1971-ben indult el a kerületben elsőként Beregszászi Frigyes igazgató kezdeményezésére a testnevelés tagozat, míg 1992-ben Lővey Istvánné igazgatónő kezdeményezésére az úszó osztály.
Az iskola büszkeségei is megjelentek a színpadon: Sersovszky Zsuzsanna festőművész, Volosinovszki György a Jóban- rosszban teleregény szereplője, Szabó Dezső válogatott atléta, olimpikon, Universiade győztes, akik hajdanában a Kolozsvár diákjai voltak. A jelen sportolóiról Gálfalvi Zsuzsanna, a testnevelés munkaközösség vezetője beszélt, és hívta a színpadra a kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolókat, míg a paraolimpiára készülő csörgőlabdások nevében Pán Róbert edző és Orsós Zsolt paralimpikon szólt.
Az esten egyéb hagyományok is terítékre kerültek: így az angliai, skóciai utazások. Ízelítőként az 5.b osztályosok angol táncot mutattak be Mészáros Márta tanárnő betanításában.
Egy igazi ünnepi esemény tanúi lehettek ezután a résztvevők: mikor 2001-ben a tornacsarnok felavatásra került,. Az eseményen Manfred Wurm, Bécs XXIII. kerületének polgármestere egy vándorkupát ajándékozott az iskolának, amelyért minden évben a diákok küzdenek az iskolai labdarúgó házibajnokságon. Idén a 6.a osztály csapata vehette át Manfred Wurmtól ezt a kupát. Ezt követően Garay János labdarúgó edző vehette át a Palota Palánta ?díjat az iskola nevében, miután a Czabán Általános Iskola által alapított díjat az az iskola kapja meg, amelyik a négy korosztályos együttes legjobb teljesítményét nyújtja. Mivel a Kolozsvár iskola ötszörös bajnok, így a kupa örökös tulajdonosa.
Kulcsár István legendás testnevelő lépett ezután a színpadra, aki egyrészt a gyerekekhez, másrészt a pedagógusokhoz szólt. Mindenkinek útravalóul azonban azt mondta, hogy mosolyogni kötelező, valamint felolvasta saját versét, A tanító néni címűt.
Lővey Istvánné 1991-96 között volt az iskola igazgatója. Őt Nádai Miklósné köszöntötte. Az igazgatónő korábbi élményeiről beszélt: arról, hogy 43 évvel ezelőtt a hajdani diákok álltak sorfalat meglepetésként a házasságkötésekor, illetve, hogy amikor osztálytalálkozóra hívták, a 48 éves diákok vigyázzban várta rá. Mindkét alkalommal elsírta magát.
Az ünnepség az iskola zászlójára való szalagfelkötéssel ért véget: a szalagot Hajdu László polgármester és Király Csaba alpolgármester kötötte fel, majd Nádai Miklósné vehetett át egy hatalmas csokor virágot, aki 3 évtizede tanít az iskolában, több mint egy évtizede az iskola igazgatója.
A hangulat fokozásaként és a program zárásaként country táncot láthattak a vendégek. A táncot koreografálta és betanította Szarvady Mónika illetve Csonka Boglárka.
Ahogy a program folyamán többször, így a rendezvény legvégén is felhangzott a HAJRÁ KOLOZSVÁR!