Menu

Fél a koronavírustól? Elvesztette munkáját? Kérjen ingyenes, online tanácsadást segítő szakemberektől!

2020.03.21.

A meghallgatunk.online oldalon keresztül 75 mentálhigiénés szakember, coach, pszichológus érhető el, akik ingyenes segítő beszélgetést tartanak telefonon, vagy online formában.

Fontos, hogy a koronavírus-járvány idején ne csak fizikai, hanem mentális egészségünkre is figyeljünk oda, hiszen ez a válsághelyzet rengeteg bizonytalanságot, félelmet, szorongást hoz be az életünkbe. Ezért hozta létre Gilányi Attila mentálhigénés szakember, coach a meghallgatunk.online weboldalt, ahol 75 mentálhigiénés szakember, coach, pszichológus tart ingyenes segítő beszélgetést telefonon, vagy online formában.

A szakemberek életrajza elérhető az oldalon, így mindenki találhat olyan segítőt, aki az ő speciális problémáiban tud segítséget nyújtani – mondta Gilányi Attila. Van, akinek azért van szüksége segítségre, mert elvesztette a munkahelyét, van, akinek az otthoni bezártság okoz az életében szorongást, esetleg párkapcsolati problémát, és vannak, akik a vírustól félnek. Minden élethelyzethez tudunk megfelelő szakembert ajánlani. Szeretnénk segíteni azoknak az állami és önkormányzati alkalmazottaknak, illetve az orvosoknak, nővéreknek, akik a válságkezelésben aktívan részt vesznek, és ehhez mentális támogatásra van szükségük.

Hogyan működik a tanácsadás?

A meghallgatunk.online oldalon regisztrációt követően lehet időpontot foglalni a szakembereknél. A jelentkezőnek azt kell megadnia, hogy délelőtt, délután vagy este ér rá beszélgetni, ezután a segítők kapcsolatba lépnek vele. Nem küldenek hírlevelet most és a jövőben sem, és nem jár semmilyen hosszútávú elköteleződéssel a regisztráció. Ez a tanácsadás azoknak szól, akik alapvetően mentális értelemben véve egészségesek. Ismert és diagnosztizált lelki zavarokkal küzdőknek, inkább a pszi.hu oldalt ajánlják, ahol kifejezetten pszichológusoktól, pszichiáterektől tudnak segítséget kérni.

Mit tehetünk mentális egészségünk érdekében?

Gilányi Attila megosztott néhány hétköznapi tanácsot, tippet, amelyekkel könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot:

  • Tudatosan tájékozódjunk!

Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a hivatalos tájékoztató oldalakat, leginkább a koronavirus.gov.hu-t, és szigorúan betartsuk a tanácsokat a saját biztonságunk érdekében. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne a koronavírussal kapcsolatos hírek böngészéséből álljon az egész életünk, hanem legyünk képesek eltávolodni ettől. Kezdjünk el valamit tanulni, olvassunk szépirodalmat, foglaljuk le a figyelmünket mással is.

  • Alakítsunk ki napirendet!

Egyik napról a másikra kellett átállni a szülőknek távmunkára, a gyerekeknek pedig távmunkára. Míg a gyerekek ezt sokszor buliként fogják fel, a szülőkön ott a nyomás, hogy el kell végezni a munkájukat. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a gyerekek és saját magunk számára is napirendet alakítunk ki: akkor kelünk fel, amikor egyébként is szoktunk, 8-8:30 között pedig elindítjuk a gyereket az „iskolába”. Ez a jelenlegi körülmények között azt jelenti, hogy segítünk neki bejelentkezni, átnézni az aznapi feladatokat. Csak ezután kezdjünk el dolgozni, különben a napunk nagy része azzal fog telni, hogy a feladatait magyarázzuk az iskolásnak. Késő délután, este is szánjunk egy órát arra, hogy átnézzük az aznapi feladatokat.

  • Hagyjunk időt a gyerekeknek!
  • Nem csak a tanároknak kihívás hirtelen digitális oktatásra átállni, hanem a gyerekeknek is. Szánjunk rá időt, hogy ebben segítsük őt, akár egy hétvégét is. Vegyük fel a kapcsolatot az osztálytársakkal és szervezzünk online találkozót, ahol három-négy gyerek együtt oldja meg a feladatokat. Ez segít abban is, hogy a már meglévő osztályközösség ne robbanjon szét, hanem még inkább összekovácsolódjanak. Akkor is a gyerek adaptációja legyen az első, ha a szülőnek is nehézségei vannak, például elvesztette a munkahelyét, vagy vállalkozó, és új megélhetési lehetőséget kell keresnie. Ez azért fontos, mert addig a szülő sem tud új stratégiát kialakítani, amíg a gyerek el nem kezdi önállóan végezni a feladatait.
  • Teremtsünk magunknak új munkalehetőségeket!

Sok vállalkozó azzal szembesült, hogy egyik napról a másikra megszűntek a munkalehetőségei. A jelenlegi helyzet azokat is bizonytalanságba taszította, akik hozzá voltak szokva a biztonságos megélhetéshez. Ilyenkor teljesen természetes a szorongás, fájdalom. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, üljünk le, és gondoljuk át, hogyan lehetne online vagy telefonon elvégezni a munkánkat. Van lehetőség páldául online tornára, szerelők nyújthatnak telefonos vagy videós ügyeletet, stb.

  • Legyünk türelmesek a családtagokkal!

Eddig a családok hétköznapokon körülbelül 4-6 órát töltöttek együtt, ez most hirtelen megnőtt 16 órára. Ráadásul most mindenről a családtagoknak kell gondoskodni. Például amíg eddig egy ebédszünet munka közben fél óra volt, most az ételkészítéssel, közös étkezéssel együtt akár két és fél óra is lehet. Legyünk tehát türelmesek, és vegyük figyelembe, hogy ez mindenkitől alkalmazkodást igényel, ami senkinek nem könnyű. Ne hibáztassuk tehát a másikat, legyünk elnézőek.

(Á.K.)