Menu

Fejlesztésekről döntött a képviselő-testület

2019.01.30.

Tisztán önkormányzati forrásból tornacsarnok épül a Szántóföld utcában, megnyílt a lehetőség  a háziorvosi rendelők színvonalas elhelyezésére.

Tornacsarnok önerőből, a Szántóföld utcában

Több sportág magas szintű kiszolgálására és rendezvények megtartására is alkalmas tornacsarnok épül a Szántóföld utcában. A beruházás tisztán kerületi pénzből, minden állami forrás, illetve tao-támogatás nélkül valósul meg, várhatóan 2020 első felére. A képviselő-testület döntése értelmében egy 2700 négyzetméter alapterületű létesítmény épül meg, amelyben I. osztályú röplabda-, II. osztályú kézilabda-, kosárlabda- és futsalmeccseket játszhatnak majd.

A kiviteli tervben szereplő tervezői költségvetésnek megfelelően az építkezés nettó 1,7 milliárd forintba kerül, az összeget két évre lebontva biztosítja a kerület (2019-ben nettó 600 millió forintot, 2020-ban nettó 1,1 milliárd forintot). Az előterjesztő, Tóth Imre alpolgármester azt mondta, büszke, hogy a meg nem valósult korábbi kormányzati ígéretek után önerőből épül fel a tornacsarnok. A létesítmény kihasználtsága biztosított lesz, az üzemeltetésre külön cég jöhet létre.

A Fidesz frakcióvezetője, Pintér Gábor a vita során azt mondta, szerinte nem jó a helyszín, és kifogásolta, hogy korábban 600 millió forintról szólt a testület határozata, most pedig 2,1 milliárdra rúgnak a költségek. A városgazdálkodási főosztály vezetője, Benedekné Bagyinszki Márta szakmai válaszában a helyükre tette ezeket a számokat: a 2017-es határozat nettó 600 millió forintról szól, a mostani nettó érték 1,7 millió. Más a műszaki tartalom is, hiszen a korábbi kalkulációban csak a csarnok bekerülése szerepelt, a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, a parkolók kialakítása, valamint a teljes sporttelepet (a Szántóföld utcában futballpályák is létesültek) kiszolgáló 400 négyzetméteres raktárépület költsége nem. Tóth Imre megjegyezte, 2010-14 között fejlesztések nem történtek, tervekre azonban 600 millió forintot költött a kerület.

Megoldódhat a rendelők sorsa

A Karácsony Benő parkban elkezdett, most torzóállapotú rendelőintézet sorsa miatt egyelőre elmaradt az érintett háziorvosi ellátások megfelelő színvonalú helyre költöztetése. A képviselő-testület keddi döntésével ez a helyzet megoldódhat, ugyanis az önkormányzat eladja a Deák u. 2. alatti épületet a Grabarics Kft-nek. A vételár 24,9 millió forint, de ami fontosabb, hogy az eladás csak úgy történhet meg, hogy a Deák utcai intézményben folyó házi orvosi rendelés folytonosságát biztosítják. Ez pedig úgy történik meg, hogy cég a Hubay Jenő tér 8. alatti ingatlanán a Fő úti oldalon 35 négyzetméteres, a telek Hubay téri oldalán 61 négyzetméteres alapterületű helyiséget alakít ki rendelő céljára. Az összesen 96 négyzetméteres ingatlan elkészüléséig az önkormányzat visszabérli a most eladott Deák u. 2-ben a rendelő helyiségeit. Az elkészülés után az önkormányzat, megveszi a Hubay téri ingatlant, nettó 48 millió forintért. A cég előzetes számítása szerint a Deák u. 2. szám alatti ingatlan területén további 350 négyzetméter nem lakás célú helyiség lesz kialakítható, ahol elhelyezhetik a Sződliget utcai gyermekrendelést.

Bár az előterjesztés közvetve érintette a politikai üggyé vált Karácsony Benő parki beruházást, nem kerültek elő a vitában a vélt vagy valós sérelmek a képviselők részéről. Pintér Gábor fideszes frakcióvezető azt mondta, szerinte nem jól gazdálkodik az önkormányzat, ha egy újpalotai panel áráért adja el a Rákospalota központjában található épületet. Victorné dr. Kovács Judit független alpolgármester azonban felhívta a figyelmet, hogy a Deák utca 2-ben a felújítás nem lehetséges, csak a bontásra érkezett ajánlat meghaladta a Grabarics Kft-vel kialkudott vételárat.

Felújítások és új vezetők

A testület új vezetőt választott a kerület közterületeit üzemeltető RÉPSZOLG Nonprofit Kft. élére és a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény gazdasági igazgatói posztjára. A képviselők döntöttek arról is, hogy a Budai II László Stadion alagsorában szigetelési munkákat végeztet el nettó 15,5 millió forintért a Gazdasági Működtetési Központ. Ugyancsak a GMK végezteti el a siófoki gyermektáborban a tető felújítását, a teljes elektromos hálózat felújítását nettó 43,2 millió forintért.

Parkolás, köztisztaság és nyerészkedő nyugdíjasok az interpellációkban

Az interpellációk között Legárd Krisztián (DK) a parkolási gondok lehetséges enyhítéséről, a fizetős parkolás bevezetéséről érdeklődött. Válaszában a polgármester elmondta, hogy a kerület az elmúlt években több száz millió forintot költött új parkolók kialakítására és a meglévők fenntartására. A városvezető nem támogatja a fizetős parkolás bevezetését, a hiányzó P+R parkolók kialakítása a főváros feladata lenne, azonban utóbbi a tulajdonában és a kezelésében lévő utakra sem költ egy fillért sem. Vékás Sándor (Liberálisok) a köztisztasági programok 2019-es folytatásáról és az illegális hulladék elleni küzdelemről érdeklődött, amivel kapcsolatban Németh Angéla közölte, hogy a programok tovább futnak és bővülnek is. Az illegális szemét elleni küzdelmet a tavalyi 14 új telepítéssel együtt már 78 kamera figyeli, ez idén 12 kamerával bővül. A kerület nagyobb tisztaságához azonban immár bántóan hiányzik az FKF Zrt. folyamatos munkavégzése a fővárosi kezelésű közterületekről.

Bihal Dávid (MSZP) azzal kapcsolatban kért megnyugtató választ, hogy a januári nyugdíjak csúszása miatt gyorssegítségként kiosztott utalványok kihez jutottak. Ugyanis szerinte Lehoczki Ádám a kormánypárti napilapban azt sugallta, hogy lehettek nyerészkedő nyugdíjasok, akik megkapták időben az nyugellátást, mégis sorban álltak a rendkívüli juttatásért a hivatalban. Németh Angéla sajnálatosnak mondta, hogy a képviselő nem a csúszás okát firtatja, hanem az egyedüliként segítő önkormányzatot kéri számon és a nyugdíjasokat gyanúsítja. Elmondta, hogy valamennyi megjelent igazolta, hogy nem kapta meg időben a neki járó nyugellátást.

Fotók: Vargosz/XV Média