Menu

Farsangi mulatozás árveréssel
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.01.21.

Már hagyománya van a Pestújhelyi Közösségi Ház és a nem messze található Külvárosi Tankör jó kapcsolatának, így ennek köszönhetően néhány nappal Vízkereszt után farsangi mulatság volt árveréssel egybekötve a művelődési intézményben.

Az adományszerző összejövetel már kora délután kezdetét vette, amikor is maszkok, jelmezek készültek a szorgos kezek alatt. Farsang nincs fánk nélkül, így a fiatalok sütöttek egy halommal, hogy mindenki jóllakhasson vele, miközben a színpadon musicalrészletek hangzottak el a tankörös diákok előadásában.
Az árverésre kerülő dolgok- melyre bárki, bármilyen értékesebb, vagy számára értékes tárgyat elhozhatott- este 7 órakor került ?kalapács alá?. Licitálni számtalan érdekességre lehetett: CD lejátszóra épp úgy, mint például Fehér Klára: Bezzeg az én időmben című könyvére. A tétek pedig folyamatosan emelkedtek, míg végül közel százezer forint gyűlt össze az árverés végére. Az este igazi mulatozással folytatódott és ért véget, amikor is vadpörkölttel és pálinkával, valamint a diákok élő zenés műsorral kedveskedtek az adományozóknak és saját maguknak.
„A Külvárosi Tankör 1992-ben, egy éves előkészítést követően kezdte el az oktatást és a mentálhigiéniés munkát. Az iskolaalapítás célja, hogy segíteni tudjanak azoknak a fiataloknak, akik hagyományos iskolai keretben (bármely oknál fogva) sikertelenek voltak, és otthagyták eredeti középiskolájukat, vagy éppen a középiskola nem tolerálta másságukat, devianciáikat, esetleg tanulási problémák miatt kellett távozniuk. Az intézmény alapítói és dolgozói úgy vélik, hogy a legtöbb fiatal nem a tanulást és a tudás megszerzését utasítja el, csupán más utakon akar és tud eljutni annak megszerzéséhez. Vallják, hogy az emberek különbözőek, ezért a másságot az iskoláknak, az oktatási rendszernek is el kell ismernie. Ezért a Külvárosi Tankör nem csak iskola, hanem életformaműhely is, ahol a rendhagyó személyiségek, legyenek azok tanárok vagy diákok, egyaránt megtalálják helyüket. Az iskolát a Periféria Alapítvány működteti és tartja fenn.” (részlet a Külvárosi Tankör kiadványából)
Ám a tankör valóban nehéz helyzetben van azóta, amióta nem fejkvótát kapnak, hanem csoportfinanszírozásban részesülnek.
Amint Czikora Györgyi, az iskola egyik vezetője elmondta, ez a finanszírozás annyit jelent, hogy a korábban kapott évi 12 millió forint helyett, most csak 5 millió forintot kapnak, ám a fennmaradásukhoz legalább ennek négyszerese, 20 millió forint kellene.
-Budapesten két olyan iskola van, amelyik a súlyos pszichés és viselkedési zavarokkal küzdő középiskolás korúak oktatását ellátja: a Belvárosi Tanoda és a Külvárosi Tankör. Bár bevételeinket eddig is pályázatok útján egészítettük ki, az utóbbi öt évben ez a lehetőség is szűkült. Tandíjat a szülők anyagi helyzete miatt a továbbiakban sem kívánunk szedni, így csak a szponzori segítségben bízhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló