Menu

Fapadlós vasbolt

2012.03.22.

Vas- és műszaki bolt tábla díszeleg a Neptun utca egyik házának homlokzatán, a bolt bejárat körül pedig a kirakott portékák hirdetik, hogy nyitva az üzlet. Mint megtudtuk a fapadlós vasbolt egy 110 éves épületben kapott helyet, és a jelenlegi üzlettulajdonos szerint legalább 80 éve vas-műszaki üzletként üzemel.

Halász Gáborné több mint 50 éve üzemelteti a hajdan vasedény, manapság pedig vas, műszaki boltra keresztelt kisboltot. Az üzlet tulajdonosának fiát, Kiss Sándort kérdeztük a kereskedés történetéről.

-Amikor a ’60-as években átvették a vasedény boltot ugyanez volt az árukínálatuk?
-Nem, édesanyámék a hűtőszekrénytől kezdve a lábosokon át a bojlerekig mindent árultak, de akkor is legalább ennyi áru, ha nem több volt a polcokon. Annyi a különbség, hogy napjainkra a vasedényhez már nincs semmi köze, csak a táblán maradt meg a kiírás.
-Mit árulnak?
-Alapvetően az építkezéseken használt eszközöket, többek között zárakat, csavarokat, szerszámokat, kötőelemeket, de kerti munkákhoz használható eszközöket is találnak a vevők. Pont most készítettem el a leltárt, ami körülbelül háromezer tételből áll. Nagyobb részt azok a vállalkozók térnek be hozzám, akik Pestújhelyen vállaltak el házfelújítása vagy építési munkát, de a környéken lakók is jönnek vásárolni az üzletbe.
-Mennyit változott az évek alatt a bolt környéke?
-Nagyon sokat, én itt születtem a Thököly utcában és jelenleg a József Attila utcában lakom, tehát megéltem a környék átalakulását. Azt kell, hogy mondjam, nagyon sokat változott a terület az elmúlt évtizedekben. Amikor még itt működött a piac, hatalmas élet volt Pestújhelyen és az üzletbe is sokkal többen bejöttek.
-Mennyire éreződik a válság a forgalmukon?
-Nagyon, azzal, hogy az építőipar ennyire leállt, hozzánk sem jön már be annyi vevő. De, ezek a nehéz idők minden iparágat megviseltek. Úgy gondolom, hogy még egy ideig működtetem az üzletet, azután ha nem megy, akkor majd befejezem. Inkább abban hiszek, hogy véget ér ez az időszak, ismét fellendül a gazdaság és ezzel együtt az üzlet forgalma is.
-Az üzlet fapadlója a régi korokat idézi. Hogyan kell ápolni?
-Muzeális darabnak számít már, olajjal tudjuk karbantartani. Ahányan bejönnek, mindannyian megjegyzik: „ilyet, ez a padló olyan, mint a régi vidéki kisboltokban”. Örülök neki, hogy ilyen, mert legalább ez megmaradt a régi időkből, amikor még Pestújhely igazi vidéki hangulatú peremkerületnek számított.