Menu

Faiskolák a kerületben

2012.03.13.

Hogy mennyi és milyen állapotú fa található a kerületben, korábban keveseket érdekelt. Pontosabban csak a legszükségesebb pótlások történtek meg, de a városrész faállományának felmérésére eddig még nem került sor.

Tavaly tehát egy régóta meglevő hiányt pótolt az önkormányzat, amikor elkészíttette a kerület fakataszterét. Németh Tibor, a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Irodájának a vezetője elmondta, hogy 19 szempont alapján vizsgálták meg a kerület faállományát. Ebből kiderült, hogy mik azok az intézkedések, melyeket azonnal foganatosítani kell (mert, mondjuk, egy fa baleset- vagy életveszélyes állapotban van). Miután a legsürgetőbb intézkedések megtörténnek, következhet a „nem kívánatos fajok”, mint például a zöld juhar és az ostorfa visszaszorítása.
– Tavaly az önkormányzat 1000 fát ültetett el a kerületben. Ebben benne volt az 600 fa is, mely a születendő gyermekek tiszteletére lett elültetve. A program nagyon sikeres volt, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy idén is folytatni fogja.
A képviselő-testület a 2012-es költségvetésben 50 millió Ft-ot különített el a program finanszírozására. Az idei faültetés azonban egy újabb jelentéstöbblettel egészült ki.
– A RÉPSZOLG munkatársai az idei esztendőben 600 fát fognak elültetni. Egyrészt a beteg fákat fogják pótolni, másrészt két főút mellett, a Bácska utcában, a Hubay tér és az Öregfalusi utca közötti szakaszon, illetve a Rákos úton, a Szentmihályi út és a Wesselényi utca közti szakaszokon – kísérleti jelleggel – díszfasorokat telepít. Az említett két útszakasz a főváros kezelésében van, tehát előbb velük is meg kell egyeznünk. Amennyiben ez sikerül, akkor kezdődik majd az ültetés. Újdonság lesz, hogy az elültetett fák között úgynevezett zöld korlátot létesítünk. Ez egy 30 cm széles és 1 m magas borostyánfal lesz, mely remélhetőleg dísze lesz az említett két utcának.
A 600 fa mellett 500 fát a kerületi oktatási intézmények kapnak. Pontosabban nem fát, hanem alig 50 cm-es facsemetét, és nem végleg, csak ideiglenesen.
– Tíz önként jelentkező óvoda és iskola egyaránt 50-50 facsemetét kap – tudtuk meg Juhász Mártontól, a Palota-15 Kft. munkatársától. – Ezeket a facsemetéket egy nagyjából 50 m2-es területen a gyerekekkel közösen elültetjük, és néhány évig előneveljük őket. Pontosabban nem mi, hanem az intézmény növendékei.
A Palota-15 Kft. egyik munkatársa, Ónodi Szabó Sándor járja majd a kerületi „faiskolákat”, és szép lassan megtanítja majd a gyerekeket a facsemeték gondozására. Irányításával nem csak az ültetés, hanem a locsolás és a metszés titkait is megismerhetik majd.
– Reményeink szerint a gondos odafigyeléssel nevelt facsemeték 3-4 év múlva már kiültethető állapotba kerülnek. Akkor természetesen valamelyik közterületre kerülnek majd. Hosszú távon a kerületi faiskolákba újabb facsemetéket viszünk majd, mert egyrészt a kerületi faállomány pótlásáról, bővítéséről folyamatosan gondoskodni kell, másrészt a következő nemzedékeket is meg szeretnénk tanítani a környezetünk védelmére. Ennek alapja, hogy az elkövetkezendő években minél több oktatási intézményt be tudjunk vonni a programba.
A XV. kerület már most az egyik legzöldebb városrésznek számít Budapesten. Az önkormányzati intézmények udvarán, illetve a közterületeken jelenleg 32.000 fa található. Emellett több külterületi erdő van még a kerületben, illetve a magántulajdonban levő ingatlanok udvarán is jelentős mennyiségű fa zöldell. Egy számítás szerint az önkormányzat jelentős összeget spórol meg azzal, hogy nem előnevelt (és azonnal kiültethető) fákat, hanem még gondozást igénylő facsemetéket vásárol, és azokat saját maga előneveli.