Menu

Fafiatalítás

2012.10.29.

Az elmúlt hetekben sokan kerestek meg bennünket (és az önkormányzatot is) azzal, hogy az újpalotai kiserdőben, az Erdőkerülő utcai lámpás csomópontnál nagy területen vágják a fákat. A fakivágással kapcsolatban Szabó Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokát kérdeztük.

-A Pilisi Parkerdő Zrt. a hatályos törvény alapján az erdőket meghatározott időnként megújítja – mondta a szakember.
Az újpalotai kiserdőben is ilyen megújítást végeztek. A körülbelül 3500 négyzetméternyi területen az elöregedett és így veszélyessé vált faállományt ritkították meg. A mintegy 60 esztendős akácost kivágták, és a gallyakat még ősszel összeszedik. Következő tavasszal a földben maradt gyökereket szaknyelven szólva „megszaggatják”, azaz egy ekéhez hasonló eszközzel megvágják, hogy abból rövid időn belül friss hajtások nőjenek ki. Az eljárással egyrészt megspórolható az ültetés, másrészt íg szaporítják a növényeket, ezzel a módszerrel több ezer hajtás indulhat el.
Az akác az egyik leggyorsabban növő fafajta. A hajtásokból jövő őszre akár két méter magas fiatalos lehet, 3–4 év múlva pedig komoly, 5–6 méteres fák várják majd a kirándulókat. A Pilisi Parkerdő Zrt.-nek fontos a felelős erdőgazdálkodás, az erdők megújítása. A XV. kerületben is, hisz a mostani fakitermelés helyszínétől alig pár száz méterre jelentős területen égett le néhány éve az erdő, aminek helyén az erdészet évek munkájával akácerdőt hozott létre.
Szabó Péter hozzátette: az októberi fakitermeléssel az újpalotai kiserdő madárvilágát és vadállományát nem veszélyeztették. A munkák nem érintik a Parkerdő és az önkormányzat közös fejlesztéseként a szánkózó domb környékén kialakított pihenőhelyet és sportpályát, így a területet továbbra is lehet pihenésre, turisztikai célokra használni.