Menu

„Ezzel évtizedekig lehet valakit zaklatni”

2020.12.15.

A párkapcsolati erőszakról a legtöbbször a fizikai bántalmazás jut eszköze, az egyik leggyakoribb megvalósulása azonban az eljárási zaklatás: folyamatos perek, jogi és gyermekvédelmi eljárások kezdeményezése zaklatási céllal – mondta Spronz Júlia, a bántalmazott nőknek jogi tanácsadást és segítséget nyújtó Patent Egyesület jogásza. Az Életképekben megjelent Nem magánügy! kiadvány cikkét közöljük hosszabb változatban.

1995 óta foglalkozik bántalmazott nők ügyeivel. Történt azóta előrelépés?

Sok minden javult, jelentős részben a nőjogi szervezetek munkája miatt. Eleve az 1990-es éve közepén, végén még abszolút nem volt benne a köztudatban ez a kérdés, senki sem beszélt róla. Az egyik nagy előrelépés az volt, hogy 1997-ben a házastárs sérelmére elkövetett erőszakos közösülés is bekerült a Büntető törvénykönyvbe, pontosabban kikerült ez a kivétel.

Vagyis ha egy férj megerőszakolta a feleségét, az 1997-ig nem számított bűncselekménynek?

Igen. A legnagyobb törvényi változások a 2000-es évek elején történtek – egy tragikus esemény hatására, miután 2003-ban egy 12 éves fiút megölt a bántalmazó apja, az anyja elleni bosszúból. A közfelháborodás hatására és a nőjogi szervezetek lobbimunkájának köszönhetően a rendőrség egységes szakmai normákat alakított ki a családon belüli erőszak ügyek kezelésére, és országgyűlési határozatban ítélte el a parlament a partnerkapcsolati erőszakot. Két évvel később megalakult az OKIT, ahova krízishelyzetben szállásért fordulhatnak a bántalmazott nők.

Az Életképek november 26-i számában megjelent Nem magánügy! című melléklet innen elérhető!

Melyek voltak az említett törvényi változások?

A következő években vezették be a távoltartást, korábban ez semmilyen formában nem létezett. A zaklatás 2008-ban lett bűncselekmény, 2012-ben pedig a kapcsolati erőszak önálló tényállásként is bekerült a Büntető Törvénykönyvbe.

Akkor minden adott, nagyobb védelmet élveznek a bántalmazott nők?

Ezek a törvénymódosítások hatalmas változást jelentenek. Azt viszont fontos elmondani, hogy a hatékony segítséghez nem elsősorban a jogszabályok hiányoznak, hanem azoknak az alkalmazása, és hogy legyen kihez érdemben segítségért fordulni. Az áldozatok a mai napig azt jelzik nekünk vissza, hogy nagyon nincs segítség.

Mi kell ahhoz, hogy valaki kilépjen a bántalmazó kapcsolatból?

Magyarországon szinte senki nem tud valóban kilépni magából a bántalmazásból. Nem védik meg a nőket intézményi szinten. Ha van közös gyerek, az évtizedekre szóló kontroll a bántalmazó kezében. A bántalmazott nőkkel kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy visszamennek a bántalmazókhoz, de amíg maga az intézményrendszer nem nyújt segítséget vagy akadályozza a kilépést, addig kár azzal foglalkozni, ki megy vissza a bántalmazóhoz. Ez felelősséghárítás, ami az áldozathibáztatás egyik formája.

Az Önökhöz forduló nők esetében mi általában a partnerkapcsolati erőszak ügyek vége?

A mi ügyeinknek sosincs vége. Vannak olyan ügyfeleim, akikkel 2003 óta kapcsolatban vagyok, azóta folyamatosak a jogi ügyek. A bántalmazók egyik legfontosabb eszköze ugyanis az eljárási zaklatás: folyamatos perek, jogi és gyermekvédelmi eljárások kezdeményezése zaklatási céllal. Számukra ugyanis nem egy adott eljárás eredménye a lényeg, hanem maga a folyamat, hogy ezekkel fájdalmat tud okozni a volt partnerének, hogy mindig jelen legyen valahogy az életében. Ennek sajnos a magyar jogrendszerben kiapadhatatlan a forrása. Ha 125 alkalommal jelenti fel a nőt, és 125-ször sem találnak nála hibát, a 126-odik alkalommal is ugyanúgy lezajlik az eljárás, ezzel évtizedekig lehet valakit zaklatni. Éppen emiatt a mi ügyfeleink nem azt kívánják, hogy megnyerjék az adott pert, hanem hogy legyen már vége, legyen már normális életük.

Bajban van? Így kérhet segítséget
Ha közvetlen veszélyben van: Rendőrség, mentők: 112
Ha sürgősen szálláshelyre, menedékre van szüksége: OKIT: 06-80-205-520 (0-24-ben hívható); Ökumenikus segélyszervezet: 06-1-382-0700
Ha konkrét tanácsokra vagy lelki segélyre van szüksége: NANE segélyvonal: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 18-22-ig, szerda: 12-14-ig ingyenesen hívható mobilról is),e-mail: info@nane.hu
Ha jogsegélyre van szüksége: Patent segélyvonal: 06-70-220-2505 (szerdánként 16 -18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig), chat ügyelet: szombaton 16-18 óráig, hétfőn 10-12 óráig, e-mail: jog@patent.org.hu
Az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ elérhetősége: 1157 Budapest, Zsókavár u. 24-26. telefon: 06-1-414-0878

Miért használják fel a bántalmazók a közös gyermeket?

Elképesztő az a gonoszság, amivel a bántalmazók kínozzák a nőket és a gyerekeket. A bántalmazók mindig a legnagyobb fájdalmat akarják okozni a bántalmazottnak, és egy anyának a gyereke elvesztése a legnagyobb fájdalom. Az eljárási zaklatások nagy része éppen a gyermekvédelmi rendszerben zajlik. Vannak krízis segítséget nyújtó központok, telefonvonalak, de az a visszajelzés, hogy nem túl hatékonyak.

A köztudatban az él, hogy a bíróság mindig az anyának ítéli a gyereket.

Régen valóban ez volt a gyakorlat abból a konzervatív nézetből fakadóan, hogy a gyereknevelést az anya feladatának tartották. Ez 2014-ben az új Polgári Törvénykönyvvel megváltozott, és ezt a bántalmazók elkezdték kihasználni. Azért is tehetik ezt meg, mert a bírákat, igazságügyi szakértő pszichológusokat nem képzik a partnerkapcsolati erőszakról, arról, hogyan ismerhető fel a bántalmazás, hogyan leplezhető le a jól öltözött bántalmazó. A bíróságon megjelenik egy összeszedett, nyugodt, kimért apa, vele szemben ott áll egy kicsit hisztérikus, rossz pszichés állapotú anya – és ez alapján hoznak ítéletet a szülői képességeikről.

Ha az anyának ítélik a gyermeket az megnyugvást jelent?

A Büntető törvénykönyvet úgy módosították, hogy a nem jól működő kapcsolattartás is a gyerekről gondoskodó szülő hibája. Ez azt jelenti, hogy ha egy bántalmazott nőnek is ítélik a gyereket, az anyának kötelező biztosítania a gyerek kapcsolattartását az apával, hiába nem akar menni a gyerek. Elképesztő, hány nőt kísértem rabosításra, mert „akadályozta a kapcsolattartást”.

Ennek akár az is lehet a vége, hogy elveszik az anyától a gyereket?

Ha az anya nem biztosítja ezeket az alkalmakat, pénzbírságokat szabnak ki rá, de hosszútávon ennek az a következménye, hogy a gyereket átítélik a bántalmazónak – mivel az anya nevelési hibájának tekintik, hogy a gyerek nem akart találkozni vele. Ezt hívják a nőjogi szervezetek kényszerláthatásnak. A nagy összegű bírságok miatt nőjogi perselyt is létrehoztunk, hogy adományokat gyűjtsünk a bántalmazott nőknek. Van olyan ügyfelünk, akinek 650 ezer forint bírsága halmozódott fel, mert a gyereke nem akart az anyját bántalmazó férfihez láthatásra menni.

Ha nincs hatékony segítség, miből tudnak ezek a nők erőt meríteni?

Az önálló, autonóm élet kompenzálja őket mindenért. Azzal, hogy kilépnek a bántalmazó kapcsolatból, visszaszerzik a döntést a saját életük fölött. Nő az önbizalmuk, megerősödnek egzisztenciális értelemben is. A bántalmazó kapcsolatokra jellemző az állandó készenléti állapot: ha kulcscsörgést hallanak a zárban, már görcsbe rándul a gyomruk, azon gondolkodnak, vajon milyen hangulatban lép be a partnerük az ajtón, és életük minden mozzanatát úgy alakítják, hogy azon gondolkodnak, a bántalmazó hogyan fog reagálni rájuk. Tehát az egész életük a bántalmazótól függ. Amikor ennek vége, az ügyfeleink kivirulnak. Ezt sokszor fizikai értelemben is látni lehet: a nő, aki korábban lelógó vállakkal járt, mintha homokzsákokat cipelne, kihúzza magát, látszik a testén is a felszabadulás.

Spronz Júlia a bántalmazott nőknek jogi tanácsadást és segítséget nyújtó Patent Egyesület jogásza. Az ELTE jogi karán végzett jogászként, 1995-1996-ban kezdett el partnerkapcsolati erőszak esetekkel foglalkozni: a csepeli anyaotthonban nyújtott ingyenes jogsegélyt. Az egyetem után 2001-től önkéntes volt a NANE Egyesület segélyvonalán. 2003-tól a Habeas Corpus Munkacsoport nevű jogvédő szervezet jogásza volt, majd 2006-ban megalapította a Patent Egyesületet.

Ámon Kata

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg. A kampány fő célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása – ennek érdekében tájékoztatást nyújt a jelenségről. Az akciónapban részt vesznek többek között civil szervezetek – NANE Egyesület, Patent Egyesület, a Stop-Férfierőszak Projekt –, valamint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) – és egyetlen települési önkormányzatként a XV. kerület. Az akciónapról, a csatlakozók soráról a https://16akcionap.org honlapon tájékozódhatnak. A XV. kerület „Nem magányügy!” címmel tájékoztató, figyelemfelhívó, a segítségkérési információkat bemutató, 8 oldalas mellékletet adott ki az Életképek november 26-i számában – ezzel összesen 31 ezer postaládába jutnak el a nők elleni erőszakról szóló írások és a segítségkéréshez, -nyújtáshoz elengedhetetlen információk. A kiadvány itt pdf formátumban elérhető. A kerület fő pontjain, intézményeiben 200 darab A2-es plakát jelenik meg az önkormányzat kiadásában, a regi.bpxv.hu önkormányzati honlapon pedig december 10-ig cikksorozat olvasható – az Életképekben megjelent cikkek hosszabb verziói jelennek meg.