Menu

Ezt kell tudni a fúrt kutak engedélyeztetéséről

2020.09.11.

Az engedély nélkül fúrt kerti kutak után bírságot kell fizeni – ez azonban elkerülhető, ha a tulajdonosok megindítják az engedélyeztetést.

Mint ismert, évek óta napirendben van az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített és üzemeltetett kutak engedélyeztetése. Többszöri határidő-módosítás után a jelenlegi jogszabályok értelmében a 2020. július 1. előtt létesített kutak esetében „vízjogi fennmaradási engedélyt” kell kérni legkésőbb 2023. december 31-ig. A vízjogi hatósági jogkörben a település jegyzője jár el, a jegyző adja ki a fennmaradási engedélyt.

Engedély szükséges:

  • olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag a talajvizet vagy a parti szűrésű vízkészletet hasznosítja, épülettel rendelkező ingatlanon van és magánszemélyek ivóvíz- és háztartási igényeit elégíti ki;
  • a magánszemélyek kútjaihoz tartozó víztisztító létesítményekhez;
  • valamint az 500 m3/év mennyiséget meg nem haladó háztartási szennyvíz-tisztító, illetve szennyvíz-elszikkasztó berendezésekhez.

Minden egyéb esetben a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóság, azaz a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jár el.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a XV. kerületben élők elfogadták a szabályozást és próbálnak mielőbb eleget tenni a talajvízkutak kapcsán előírt bejelentési kötelezettségüknek. 2018-ban 60 kérelem érkezett be a Városgazdálkodási Főosztályra, 2019-ben 36, míg 2020 első félévében 21 kérelmet nyújtottak be.

Az engedélyezési eljárás az alábbi linken elérhető kérelem benyújtásával kezdeményezhető; illetve a szükséges nyomtatvány az ügyfélszolgálaton is kérhető.  A kérelmet személyesen Budapest Főváros XV. kerület Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (Bp. XV. ker. Bocskai u. 1-3.) vagy postai úton lehet benyújtani.

További információért kérjük, forduljanak a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Főosztályához – e-mail: varosgazdalkodas@bpxv.hu, telefon: 06-1-305-3193.

Fontos tudnivalók:

(Cs.B.)