Menu

„Ez vesébe fog vágni”

2021.03.01.

Elmaradó térfejlesztések, halaszott épületfelújítások, jóval kevesebb pénz a bérlakásfelújításra – így jellemzi a kormányzati elvonásokkal, bevételkieséssel induló 2021-es évet Bokor István, aki vezérigazgatóként a Palota-Holding Zrt., valamint a hozzá tartozó Répszolg Nonprofit Kft. munkáját is irányítja.

Einstand címmel jelent meg melléklet a kerületi lapban, a Tizenötödikben a kormányzati elvonások okozta károkról.
teljes kiadvány itt található meg lapozható formában.

„A városüzemeltetési feladatokat ellátó gazdasági társaságok esetében közvetlen problémát fog okozni az önkormányzatot érintő több milliárdos bevételkiesés. Nem kell hozzá, nagy fantázia, hogy ha a tulajdonosnak kevesebb pénze lesz azoknak a feladatoknak az ellátására, amelyeket ezeken a cégeken keresztül végez, és amelyek egy jelentős része kötelezően ellátandó, akkor ez éreztetni fogja a hatását” – mondja Bokor István. A kerületi ingatlanvagyont kezelő Palota-Holding Zrt. vezérigazgatója illetékes a városrész parkjait, zöldfelületeit kezelő, fejlesztő Répszolg Nonporofit Kft. ügyeiben is, mert utóbbi ügyvezetését a testület döntése értelmében a Zrt. látja el.

A milliárdos önkormányzati bevételkiesés éreztetni fogja a hatását. Bokor István úgy látja, azt még valahogy „túléli” a kerület, ha fejlesztések maradnak el, azonban ha a parkfenntartás területén sem tudják ellátni a feladatokat maradéktalanul, akkor az már „a vesébe fog vágni”, érinteni fogja az emberek mindennapjait. A vezérigazgató szerint az önkormányzat az elmúlt években nagyon jól sáfárkodott a lehetőségeivel. Így a korábban kigazdálkodott tartalékoknak köszönhetően az alapvető, kötelező feladatokat – ha minimális eltérésekkel is – a Répszolg el fogja tudni látni, „az nem történhet meg, hogy nem lesz lenyírva a fű.”

Az komoly fájdalma a cégvezetőnek, hogy jól előkészített, komoly tervekkel megtámogatott közterületi fejlesztések maradnak el.

Nem tudjuk befejezni a Fő tér megújítását, a parkfejlesztési munkálatokra nem lesz forrás. Elmarad a Száraznád tér rekonstrukciója és számos kisebb parki beruházásra sem kerül majd sor, amelyek a kerület egész területén a lakosság életminőségét javították volna. Ezeket el kell halasztanunk egy olyan időszakra, amikor meglesznek újra rá a források.  Van még egy nagy bánatunk a Répszolgnál: nem tudjuk elkezdeni a kerületi parkokban a talajrekultivációt, pedig köztereinken a korábbi évtizedek technológiái következtében a talaj ki van „ürülve”. Ez már fejlesztési tétel lenne, e nélkül azonban nem tudjuk visszahozni a kerület korábbi, parkokban gazdag, zöld imázsát. Pedig komoly előkészítés folyt eddig és saját szakembergárdával is készültünk erre.”

A bérlakásokat és az üzleti célú bérleményeket kezelő Palota-Holdinggal kapcsolatban Bokor István azt tartja a legnagyobb érvágásnak, hogy az önkormányzat biztosan nem tud új bérlakásokat építeni. Pedig erre igen nagy szükség lenne, elkülönített keret is volt rá. „Azért is fájó, hogy nem indul el a program, mert ez az, amely mindenhonnan támogatást élvez, s amelynek során 30-40 lakás épülhetett volna meg. Ez érinti közvetlenül a Palota-Holdingot és a Répszolgot is, mert a társaságok ebben aktívan szerepet vállaltak volna” – jelentette ki Bokor István. A Zrt. a kötelező feladatokat el fogja tudni látni, azonban önkormányzati forrásból nem tud folytatódni a bérlakásfelújítási program sem. Így a Palota-Holding finanszírozásában önerős felújításra lesz csak lehetőség, az eddigi összeg feléből.

„Az önkormányzati tulajdonú épületek szerkezeti elemeinek megújításával sem tudunk olyan mértékben foglalkozni, ahogy szerettünk volna. Tetőszerkezetek, lépcsőházak felújítása, kültéri homlokzatok megújítása, szigetelés, fűtésrekonstrukció – többek között ilyen munkálatok maradnak majd el, pedig ezek a hetven önkormányzati tulajdonú ház közül több esetében is sürgetőek lennének.”

Bokor István elmondta, hogy a járványhelyzetben beharangozott kormányzati segítségek közül a cégek semmit sem tudtak igénybe venni. Az önkormányzattól kapta meg mindkét társaság azt a támogatást, segítséget, amelynek köszönhetően nem kellett munkavállalót elbocsátani. A Palota-Holding bevételeit eddig nem érintette mélyen a gazdasági visszaesés, tekintve, hogy a kerület olcsónak számít Budapesten, és a bérlők – mind a lakások, mind az üzlethelyiségek esetében – a jogviszonyuk fenntartását tekintették elsődlegesnek.

Munkahelyek megszűntetését egyelőre nem tervezik sem a Palota-Holdingnál, sem a Répszolgnál, mert arra készülnek, hogy a gondok elmúltával el kell végezni a tervezett, most halasztást szenvedő feladatokat. „A pandémia idején a kormánynak nem elvonni kellene a forrásokat, hanem – betartva az Alaptörvény rendelkezéseit – plusz pénzekkel segíteni az önkormányzatokat a védekezés terén” – állítja a vezérigazgató, aki nem lát a kormányzati elvonásokra sem gazdasági, sem jogi, sem etikai magyarázatot.

 

(Cs.B.)