Menu

Éves tanácskozás a jelzőrendszer tükrében
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.03.27.

Március 27-én a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartotta a FIÓKA Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ éves tanácskozását, mely a gyermekvédelem helyzetét elemezte előadások, majd szekcióülések keretében.

A konferenciát Király Csaba alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntő szavaiban kiemelte, hogy véleménye szerint két aktualitása is van az összejövetelnek. Az egyik, hogy 2007. az esélyegyenlőség éve, melynek lényege, hogy minden embernek joga van az egyenlő bánásmódhoz. A másik, hogy a kormány benyújtotta a parlamentnek a „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Strategiát elfogadásra.
-A FIÓKA tanácskozásainak mára már hagyománya van, csak emlékeztetőül, mivel és hogyan foglalkoztunk az elmúlt években.
2004-ben egy kérdőívet töltöttek ki a jelzőrendszer tagjai, annak alapján foglaltuk össze a gondokat, örömöket, tennivalókat, majd a FIÓKA beszélt saját munkájáról.
2005-ben a jelzőrendszer tagjai beszéltek munkájukról. Az egészségügy, oktatás-szabadidő, segítők, hatóságok szólaltak meg.
2006-ban pedig újra a különböző szakemberek beszéltek az általuk képviselt szakmacsoport munkájáról.

2007 évi tanácskozásunk célját nemcsak a gyermekvédelmi törvény előírásai határozzák meg, hanem az a feladat is, hogy a kerületben működő gyermekvédelmi jelzőrendszert hogyan tudjuk az említett programok vegrehajtásának szolgálatába állítani, mely területeken fontos, hogy a jelzőrendszer jelezzen- mondta az alpolgármester, majd a teljesség igénye nélkül néhány területet sorolt fel (az egészségi állapot jelzésében, a készség- és képességfejlesztés területén, a lakáskörülmények területén, a szülői foglalkoztatottságának javítása területén, a támogatások területén) és beszélt róluk részletesen. Majd nyitógondolatait így zárta:
-Az a véleményem tehát, van miről gondolkodnunk, beszélgetnünk, mit kellene tenni, hogy jobb legyen a gyerekeknek. Ehhez kívánok Önönek sikeres és eredményes tanácskozást!
Az alpolgármester szavait követően Mécse István a FIÓKA munkatársa a FIÓKA 2006-ban végzett munkájáról beszélt, majd Mellen Katalin a XV. Kerületi ÁNTSZ vezető védőnője a ?Gyermekvédelem a védőnői munkában? címmel tartotta meg prezentációját. Pöll József, az OMIS osztály munkatársa a gyermekvédelem helyzetéről beszélt.
Ezt követően Mérő László, az ELTE egyetemi tanára a játékban érvényesülő kooperáció illetve versengés témakörében tartott előadást, majd szekcióülésekkel folytatódott a program. Ennek keretében a FIÓKA munkatársainak vezetésével folyt a munka: Orosz Kriszta a sajátos nevelési igényű gyerekek-, Sommerné Ani a kiemelés témakörében vezette a szekciók munkáját. A nap zárásaként Nick Márton a FIÓKA munkatársa összegezte a konferencián elhangzottakat.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:



Képes beszámoló