Menu

Évek óta erre várt a család
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.03.22.

Virágot a virágnak- mondhatnám lelkesen. Valóban így is van. Koczó Istvánné Eszti néni ugyanis egész életében virágok közt él, most pedig 100. születésnapján igazi virágkoszorú közepén érezheti magát.

Eszti néni 1909. március 13-án született. Későbbi férjének szülei ős-pestújhelyiek, a Krocsek család, ugyanis 1903-ban költöztek az Adria utcába. Eszti néni pedig, amikor férjhez ment (1929-ben), akkor költözött a kerületbe, a Bessenyei sor 1-be, ahol a virágkertészetük is volt.
-Miután férjem a II. világháborúban meghalt, így a három gyermekemet, akik akkor 6,10,14 évesek voltak, egyedül neveltem. A legidősebb az esztergomi érseki tanítóképzőt végezte el. Itt Pestújhelyen pedig még Kővári tanár úr tanította mindegyiket- mesélte mosolyogva Eszti néni, majd hozzátette, hogy ő még Szőcs Áron polgármester urat is ismerte.
Amikor újból férjhez ment, egy másik utcába költözött Eszti néni. A virágüzletük a Szőcs Áron utcában volt, majd az államosítást követően 1952-től még 23 évig dolgozott a Virágértnél. 66 évesen ment nyugdíjba.
A későbbiekben azonban Eszti néni nemcsak férjét, hanem mindhárom gyermekét is elveszítette. Ám egyedül nem maradt, hiszen három unokája-két lány és egy fiú-, öt dédunokája, sőt már ükunokája is van már.
Ám mind a mai napig egyedül lakik, ám az unokák gondoskodnak róla. Fiatalosságára mi sem jobb bizonyíték, hogy mind a mai napig kijár a piacra virágot árusítani, illetve, mivel az Arany János utcai református templomba jár, minden héten küld virágot a templom díszítésére.
Amellett, hogy egy hatvanfős ebéd keretében ünnepelte mindenki a mai is vidám, élettel teli Eszti nénit, lakásán is köszöntésben volt része. Március 17-én Hajdu László polgármester, Király Csaba alpolgármester, Mihályi Zoltán, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, illetve Kovácsné Márkus Éva a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője egy hatalmas tortával és ajándékkal kedveskedett. Természetesen a tortán volt gyertya és tűzijáték, amit igazi gyermeki derűvel fogadott az ünnepelt csak úgy, mint azt a pénzt, amit legyezőként szétterítve maga elé tartott miközben hatalmasakat kacagott.
A hagyományoknak megfelelően két elismerő oklevelet is kapott Eszti néni. AZ egyiket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, míg a másikat a kerület képviselő-testülete nevében Hajdu László polgármester írt alá.
További ilyen vidám létet és jó egészséget kívánunk Eszti néninek azzal, hogy jövőre, és azután is találkozunk!

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló