Menu

Európa-nap és a győzelem ünnepe

2007.05.11.

Május 8-án a kerület több pontján- a hagyományoknak megfelelően- zajlottak a Győzelem Napja és az Európa Napja alkalmából szervezett önkormányzati ünnepségek.

1945. május 9-én hivatalosan is véget ért a II. világháború. Ezt megelőzően kapitulált Németország, s írta alá a megfelelő dokumentumokat először Reimsben Jodl tábornok, majd a szovjetek főhadiszállásán Keitel tábornok. Miután a harcok véget értek, a történelembe ez a nap a Győzelem Napjaként vonult be.
1950. május 9-én a francia külügyminiszter, Robert Schuman tett javaslatot arra, hogy az I. és a II. világháborúban egymás ellen harcoló európai országok szén- és acéltermelését vonják közös irányítás alá. A felhívásra Franciaország és Németország mellett Belgium, Hollandia, Luxemburg és Olaszország válaszolt, s így egy évvel később aláírták a Párizsi Szerződést. 1985-ben pedig a kormányfők milánói találkozójukon elhatározták, hogy ezt a napot- május 9-ét Európa Napként fogják nyilván tartani.
Ebből az alkalomból május 8-án először a Karácsony Benő parkban lévő kopjafánál kezdődtek meg a megemlékezések, ahol a himnusz elhangzását követően a László Gyula Gimnázium tanulói és tanáruk Czellér Rita rövid műsorát hallgathatták meg a résztvevők. Zima Richárd Várhegyi András: Szeretni kell, majd Csokonai Vitéz Mihály: Szabadság című versét mondta el, míg Gaál Mónika és Czellér Rita Beethoven Örömódáját és Varga M.: Európa című dalát adta elő, gitáron kísért Túry Krisztián. Ezután koszorúzásra került sor: a polgármesteri hivatal és az önkormányzat nevében Hajdu László polgármester és dr. Nagy Antal jegyző, a kerületi GYIÖK nevében pedig Szécsényi Ferenc, ifjúsági polgármester, Luca Bálint alpolgármester, valamint Kovács Bence és Boros Balázs helyezték el koszorúikat. A megemlékezés virágait letette rajtuk kívül az MSZMP, a Román Kisebbségi Önkormányzat képviselője, valamint a Kossuth NOK-, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda-, valamint a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola tanulója, igazgatója. Az ünnepség ezután a szintén a parkban található Európa-fánál folytatódott, melynek ágaira a polgármester, a GYIÖK képviselője, a Kolozsvár Általános Iskola-, a Kossuth NOK és a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda egy-egy diákja kötötte fel az összetartozást szimbolizáló szalagokat: a nemzeti színűt és a XV. kerületit.
A megemlékezők ezt követően a Rákospalotai köztemetőbe vonultak át, ahol a szovjet hősi emlékművet illetve az Ismeretlen katona sírját koszorúzták meg. A programon részt vett az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének két munkatársa, Giruckij Andrej és Mihaelov Vlagyimir, illetve Ukrajna képviseletében Andrij Drozd és Andrij Lupák.
A program záróakkordja az újpalotai Fő téren zajlott, ahol az Európa-fánál a Hartyán NOK diákjainak rövid műsorát követően a fára felkerült a nemzeti színű- és a kerületi szalag.